Saudi dali Nemcov na čiernu listinu, nedajú im štátne zakázky

Saudský korunný princ Muhammad bin Salmán, nespokojný s politikou Nemecka v oblasti Blízkeho východu, nariadil, aby nemecké spoločnosti už nezískali od vlády žiadny kontrakt. Tento krok pravdepodobne zasiahne popredné podniky, ako sú Siemens, Bayer, Boehringer Ingelheim aj Daimler. Napísal to v piatok nemecký denník Der Spiegel.

26.05.2018 11:03
debata (9)

Vzťahy medzi Nemeckom a Saudskou Arábiou sú napäté. Saudská Arábia v minulom roku odvolala svojho veľvyslanca v Nemecku pre výroky nemeckého ministra zahraničia Sigmara Gabriela naznačujúce, že libanonského premiéra Saada Haririho proti jeho vôli držali v Rijáde.

Saudská Arábia je pre Nemecko dôležitým obchodným partnerom, podľa údajov spolkového štatistického úradu tam nemecké firmy vlani vyviezli tovar za 6,6 miliardy eur).

Spoločnosť Siemens vlani vyhrala zákazku na dodávku piatich plynových turbín pre saudskú elektráreň v hodnote 400 miliónov dolárov. Daimler čoskoro potom získal kontrakt firmy SAPTCO na 600 autobusov Mercedes-Benz Citaro. Spoločnosti Bayer, Boehringer a Siemens odmietli agentúre Reuters správu denníka potvrdiť, Daimler povedal, že jeho biznis pokračuje.

Agentúra Bloomberg už v marci napísala, že saudské vládne úrady dostali zákaz obnovovať niektoré menej významné kontrakty s nemeckými firmami.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Saudská Arábia