Rast britskej ekonomiky sa takmer zastavil

Ekonomika Veľkej Británie v prvom štvrťroku medzikvartálne posilnila iba o 0,1 percenta pre slabé výdavky domácností a podnikateľské investície.

27.05.2018 09:00
debata

Informoval o tom v piatok štatistický úrad krajiny, ktorý tak potvrdil svoj predbežný odhad. Výdavky domácností počas januára až marca stúpli iba o 0,2 percenta. Brzdila ich inflácia podnecovaná prudkým oslabením libry, ktoré bolo ešte dôsledkom hlasovania o brexitu.

Britské podnikateľské investície v prvom štvrťroku klesli o 0,2 percenta, keďže sa zdá, že manažéri sú opatrní pre neistotu v otázke budúcich vzťahov Británie s Európskou úniou, ktorá je najväčším obchodným partnerom krajiny. Štatistický úrad uviedol, že nepriaznivé počasie ekonomiku do určitej miery ovplyvnilo, predovšetkým v stavebníctve a niektorých segmentoch maloobchodu, ale celkový vplyv bol obmedzený.

Najnovšie údaje o vývoji ekonomiky britský štatistický úrad zverejnil deň po tom, ako guvernér Bank of Englad Mark Carney upozornil, že neriadený brexit by mohol centrálnu banku viesť k prijatiu rovnakého mimoriadneho stimulu ako pred dvomi rokmi tesne po odhlasovaní odchodu z EÚ. Bank of England vtedy znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu na rekordné minimum 0,25 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #HDP #Brexit