Rusko hľadá peniaze na strategický rozvoj, možno ho podporí vyššia DPH

Ruská vláda by mohla zvýšiť sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na 20 percent zo súčasných 18 percent. Potrebuje totiž prostriedky na realizáciu plánu strategického rozvoja do roku 2024, ktorý začiatkom mája podpísal prezident Vladimir Putin. Informoval o tom v pondelok denník Vedomosti s odvolaním sa na vládne zdroje oboznámené so situáciou.

28.05.2018 12:58
debata (52)

Predseda ruskej vlády Dmitrij Medvedev prisľúbil, že na tieto účely zoženie osem biliónov rubľov (približne 110 miliárd eur), a Kremeľ teraz rokuje o možnostiach, kde ich získať. Výdavky by čiastočne mohlo pokryť práve zvýšenie DPH, za šesť rokov by do rozpočtu malo priniesť dva bilióny rubľov, podľa zdrojov denníka však rozhodnuté ešte nebolo. Prostriedky v obdobnej výške by malo priniesť zvýšenie veku odchodu do starobného dôchodku.

DPH vo výške 20 percent sa v Rusku vyberala do roku 2004, potom ju vláda znížila na 18 percent, aby podporila rast ekonomiky. Zvýšenie tejto dane označili zdroje denníka z priemyselného sektora za menej bolestivé než napríklad zvýšiť daň z príjmov fyzických osôb.

Opatrenie určite bude mať negatívny dopad na obyvateľstvo, ktorého príjmy sa už štyri roky reálne znižujú. Podľa hlavného ekonóma VTB Capital Alexandra Isakova ľudia v prípade náhleho nárastu cien šetria na telekomunikáciách a liečebných výdavkoch, až potom prichádzajú na rad potraviny, alkohol a doprava, píše denník.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #Rusko