Chceme ľudí z EÚ na prácu na poliach aj po brexite, žiadajú britskí roľníci

Britskí potravinári a farmári žiadajú od vlády ubezpečenie, že aj po brexite budú môcť prijímať dostatok zamestnancov z Európskej únie.

28.05.2018 13:41
debata (2)

Túto požiadavku predložili ako súčasť vyhlásenia, ktoré vypracovalo vyše sto organizácií z potravinárskeho a poľnohospodárskeho odvetvia. Vyhlásenie vyzýva vládu, aby ako prioritu predložila svoje plány v oblasti imigrácie. Vyhlásenie poslala premiérke Therese Mayovej šéfka britskej Národnej únie farmárov Minette Battersová. Informoval o tom portál bbc. com.

Vyhlásenie konštatuje, že „významný počet“ občanov krajín Európskej únie, ktorých britský agropotravinársky sektor zamestnáva, znamená, že je nevyhnutné, aby vláda „zaručila pokračujúcu, primeranú ponuku trvalej a sezónnej pracovnej sily“ predtým ako Veľká Británia v marci 2019 vystúpi z EÚ, ako aj po vystúpení z bloku. Hovorca britskej vlády v reakcii na vyhlásenie uviedol: „Dali sme jasne najavo, že do decembra 2020 môže sektor poľnohospodárstva a spracovania potravín prijímať zamestnancov z EÚ bez obmedzení a tí, ktorí prídu pracovať, budú môcť aj potom vo Veľkej Británii zostať.“

2 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #Veľká Británia #Brexit