Li-Ion batérií je málo, môžu zdražieť. Skupujú ich pre elektromobily

Ceny lítium-iónových batérií do spotrebnej elektroniky môžu tento rok vzrásť, rovnako ako ich dodacie lehoty. Batériových článkov je totiž nedostatok, pretože ich skupujú výrobcovia elektromobilov. Vyplýva to z informácií obchodníkov.

28.05.2018 21:12
debata

Podľa riaditeľa internetového obchodu BatteryShop.cz Radima Tlapáka dochádza k výpadkom dodávok akumulátorov pre maloobchodný trh. „Dotýka sa to aj predajcov na českom trhu, keď sa napríklad predlžujú dodacie lehoty. Preto sa snažíme predzásobiť, aby sa situácia nedotkla koncových zákazníkov,“ uviedol. Podotkol, že ceny Li-Ion batérií doteraz skôr klesali, v súčasnosti sa však trend obracia k rastu.

Dôvodom nedostatku je rastúca popularita elektromobilov, ktorá poháňa automobilky k zvyšovaniu objemu produkcie. Tej ale nezodpovedajú výrobné kapacity pre batérie.

„Veľkí výrobcovia áut sa rozhodli venovať elektromobilite doslova zo dňa na deň, a to po dlhom období, keď túto oblasť prakticky ignorovali. Preto si automobilky nevybudovali potrebné výrobné zázemie, a preto vykupujú produkciu akumulátorov od veľkých výrobcov, ktorí sa rýchlo snažia reagovať na prevratný nárast dopytu,“ uviedol Tomáš Kazda z Fakulty elektrotechniky a komunikačných technológií VUT v Brne.

Za jedného z hlavných pôvodcov nedostatku na trhu je označovaná americká Tesla, ktorá zatiaľ nedokončila výstavbu vlastnej továrne na výrobu batériových článkov. Tesla teraz produkuje necelú tretinu plánovanej výroby, a preto musí zvyšok kupovať od japonského Panasonicu.

Vyšší dopyt po batériách potom zdražuje aj suroviny pre výrobu. Najviac vzrástla cena kobaltu, oproti vlaňajšku sa hodnota tejto komodity vyšplhala o 120 percent. Za posledných päť rokov potom surovina zdražela o 250 percent.

„Rastovým šampiónom je kobalt, ktorého 40 percent svetovej ročnej ťažby sa využije na výrobu batérií. Pri ostatných materiálov na výrobu batérií nie je taký nárast zreteľný, pretože ich využitie je viac diverzifikované medzi iné sektory,“ uviedol analytik Komerční banky David Kocourek. Aj keď sa ťažobné firmy snažia navýšiť ťažbu kobaltu, niklu, mangánu, medi, hliníka a lítia, nejde to príliš rýchlo a preto dopyt bude v najbližšej dobe prevyšovať ponuku.

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Li-Ion