Projekt Hodnota za peniaze má výsledky, tvrdí jeho šéf

Projekt Hodnota za peniaze na Slovensku funguje už dva roky. Za toto obdobie sa podľa šéfa Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) na ministerstve financií Štefana Kišša projekt v slovenskom verejnom priestore etabloval a prináša reálne výsledky.

30.05.2018 17:00
debata (2)

„Zrevidovali sme takmer polovicu verejných výdavkov a pozeráme sa na veľké investičné projekty od dopravy cez zdravotníctvo až po obranu,“ skonštatoval po stredajšom stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ktorý ho prijal práve pri príležitosti druhého výročia fungovania projektu. „Mali sme vecnú debatu o projekte,“ dodal Kišš v nadväznosti na stretnutie s prezidentom.

V uplynulých mesiacoch sa tím štátnych analytikov venoval najmä projektom v doprave, a to diaľničným. Práve pri posudzovaní výhodnosti takýchto projektov sa pritom v minulosti neraz dostali do sporu s vedením rezortu dopravy. Kišš však tvrdí, že už sa obe strany naučili spolu diskutovať. „Našli sme si k sebe cestu a výsledkom sú hodnotenia viacerých projektov a aj reálna úspora na budúcich investičných projektoch,“ konštatoval.

Ako príklad uviedol obchvat Prešova či úsek rýchlostnej cesty Mýtna – Lovinobaňa. Tieto úseky sú podľa Kišša v súčasnosti pripravené tak, že už pri verejnom obstarávaní bola dosiahnutá úspora rádovo v desiatkach až stovkách miliónov eur.

Doprava bude podľa neho určite významnou témou v projekte Hodnoty za peniaze aj v nasledujúcich rokoch. V tomto sektore sú totiž v príprave projekty v celkovej hodnote až 30 mld. eur. Aktuálne však ekonómovia z ÚHP pracujú na analýze platov vo verejnej správe. „Pozrieme sa na to, koľko zamestnancov štátu je na Slovensku, či sú ohodnotení adekvátne a aké výsledky za to občania majú,“ dodal Kišš.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hodnota za peniaze #Štefan Kišš