Slováci sa zadlžujú najrýchlejšie v EÚ

V priebehu posledných šiestich rokov sa domácnosti na Slovensku zadlžili najviac v Európskej únii. Celkový objem úverov sa zároveň zvýšil takmer o 100 percent. Vyplynulo to zo Správy o finančnej stabilite k máju 2018, ktorú predstavila Národná banka Slovenska (NBS).

31.05.2018 12:00
NBS, Národná banka Slovenska Foto:
Podľa Národnej banky Slovenska majú Slováci na krku hypotéky v celkovej výške 28 miliárd eur.
debata (13)

„Keď porovnáme portfólio bánk vo februári 2018 a vo februári 2012, tak je tam stopercentný nárast. To je skutočne veľmi silné číslo,“ povedal riaditeľ odboru dohľadu na makroúrovni NBS Marek Ličák. Pripomenul, že Slovensko je súčasťou EÚ, preto trendy v zadlženosti by nemali byť výrazne odlišné od ostatných krajín. „Za posledných šesť rokov však Slovensko v raste úverov dominuje. Nárast pritom nie je spojený s výrazným finančným zlepšením domácností, ale je nadmerný,“ upozornil Ličák s tým, že platy tak rýchlo nerástli.

Trojnásobok hypoték a spotrebných úverov

Slováci vlani mali na krku hypotéky a spotrebné úvery spolu za 28 miliárd eur, čo bol 3-násobok oproti roku 2008, keď naposledy prepukla kríza a s ňou spľasli nafúknuté ceny nehnuteľností. Výkonný riaditeľ útvaru dohľadu nad finančným trhom NBS Vladimír Dvořáček vraví, že približne v marci 2017 sme v raste úverov zaznamenali istú stabilizáciu, napriek tomu NBS musí upozorňovať na riziká. Pripravila preto ďalšie opatrenia, ktoré majú bankám poskytnúť istý „vankúš“ pre možné kritické obdobie.

Rast zadlženosti slovenských domácností je výrazne spojený najmä s poklesom úrokových sadzieb a nárast rizika podporuje aj rastúce tempo zadlženosti podnikov.

Nový limit na úvery

NBS sa preto rozhodla novelizovať dve opatrenia, ktoré sa týkajú poskytovania spotrebiteľských úverov a úverov na bývanie. Od 1. júla tohto roku vstúpi do platnosti nový limit. Týka sa zadlženosti vo vzťahu k príjmu domácnosti, tzv. DTI. Upraviť sa má tiež limit pre maximálnu výšku úveru vo vzťahu k hodnote nehnuteľností, tzv. LTV. „Toto sprísnenie sa však bude týkať len nových úverov, nie už poskytnutých, a implementácia bude postupná. Čiže neočakávame žiadny výrazný jednorazový dopad týchto opatrení k 1. 7. tohto roka,“ povedal Dvořáček.

Aj najlepšie zarábajúci ľudia si budú môcť požičať maximálne 90 percent hodnoty novej nehnuteľnosti a väčšina klientov bánk sa dostane len k 80 percentám. Súčasne sa bude postupne znižovať aj podiel úverov, ktoré presahujú 80 percent hodnoty nehnuteľnosti. V polovici budúceho roka by mal objem takýchto úverov klesnúť na 20 percent. Od júla do septembra tohto roku má byť podiel úverov s LTV 80 a 90 percent okolo 35 percent z celkového objemu úverov.

Hranica: osem ročných čistých príjmov

Celková zadlženosť klienta alebo domácností by nemala presahovať osem ročných čistých príjmov. Úver na bývanie si však väčšinou berú páry. "Ale nejde tu tiež o absolútny úverový limit, naďalej bude možnosť poskytnúť istú časť úverov nad túto hodnotu, podobne ako to je pri LTV.

Napríklad dnes, podľa našich prepočtov, je domácností, ktoré majú poskytnuté takéto úvery, 21 percent. Od 1. júla by to malo byť 20 percent nových úverov, ktoré budú môcť prekročiť spomínanú hodnotu osem. Nemá to teda prakticky žiadny významný dopad po zavedení tejto regulácie," povedal Dvořáček. Dodal však, že v priebehu roka budú postupne tento limit znižovať na konečnú výnimku, ktorá bude predstavovať 10 percent, pričom päť percent bude trhová výnimka bez horného ohraničenia násobku ročných príjmov a druhých päť percent bude výnimka, ktorá bude poskytnutá pre mladé domácnosti, pre ľudí vo veku do 35 rokov. „Tu bude možné mať hodnotu tohto ukazovateľa nie osem, ale deväť,“ uviedol Dvořáček.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #zadlženie #zadĺženosť #spotrebné úvery