Inflácia v eurozóne sa zrýchlila na 1,9 percenta

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v máji zvýšilo na 1,9 percenta z 1,2 percenta v apríli. Najväčší podiel na tom majú najmä ceny energií, potravín a služieb. Vyplýva to z prvého rýchleho odhadu, ktorý vo štvrtok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

31.05.2018 12:34
debata

Oficiálny cieľ Európskej centrálnej banky (ECB) je držať infláciu tesne pod dvomi percentami. Za nečakane veľkým zvýšením cien sú predovšetkým ceny energií, ktoré stúpli o 6,1 percenta, a tiež potravín, alkoholu a tabaku s rastom o 2,6 percenta. Ceny v službách, ktoré sú najväčším sektorom ekonomiky eurozóny, sa zvýšili o 1,6 percenta. Priemyselné tovary zdraželi o 0,2 percenta.

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa kolísavé ceny čerstvých potravín a energií, sa zvýšila na 1,3 percenta z aprílových 1,1 percenta. Bez zahrnutia cien energií, potravín, alkoholu a tabaku inflácia predstavovala iba 1,1 percenta.

Rýchly odhad Eurostatu nezahŕňa medzimesačné porovnanie ani žiadne ďalšie podrobnosti. Spresnenú správu s ďalšími údajmi zverejní Eurostat 15. júna.

ECB sa usiluje o to, aby sa inflácia pohybovala tesne pod dvoma percentami. Banka sa snaží infláciu aj hospodársky rast v eurozóne podporovať rekordne nízkymi úrokovými sadzbami a rozsiahlymi nákupmi dlhopisov. Od januára však mesačný objem nákupov dlhopisov znížila o polovicu na 30 miliárd eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #eurozóna