Čína od júla zníži dovozné tarify na takmer 1500 výrobkov

Čína od 1. júla zníži dovozné tarify na takmer 1500 spotrebných výrobkov, od kozmetiky po domáce spotrebiče. Cieľom je zvýšenie dovozu v rámci snahy Pekingu o otvorenie svojej ekonomiky.

01.06.2018 09:46
debata (5)

Čína svojim obchodným partnerom, vrátane Spojených štátov, sľúbila, že podnikne kroky na zvýšenie dovozu a ponúkne výhody svetovým značkám, ktoré chcú prehĺbiť svoju prítomnosť v Číne.

Čínske ministerstvo financií vo štvrtok zverejnilo podrobný zoznam dotknutých produktov a ich nové znížené tarify. Od budúceho mesiaca sa tak priemerná colná sadzba na 1449 výrobkov dovezených z krajín s najväčšími výhodami zníži na 6,9 % z aktuálnych 15,7 %. Uviedlo ministerstvo financií na svojej internetovej stránke.

Tomuto oznamu predchádzalo vyhlásenie štátnej rady, čiže kabinetu, v stredu, že Čína zníži dovozné tarify na spotrebné tovary, vrátane odevov, kozmetiky, domácich spotrebičov a liekov. Dovozné sadzby na oblečenie, obuv, kuchynské spotrebiče a fitnes produkty sa zredukujú o viac ako polovicu na v priemere 7,1 % z 15,9 %, pričom ceny pračiek a chladničiek by mali klesnúť na 8 % z 20,5 %.

Tarify sa znížia aj v prípade spracovaných potravín, a to z 15,2 % na 6,9 %. Kozmetika, niektoré lieky a zdravotnícke produkty budú tiež profitovať zo zníženia sadzieb na 2,9 % z 8,4 %. A tarify na niektoré lieky, od penicilínu po inzulín, klesnú na nulu zo 6 %.

Peking zároveň zruší dočasné colné sadzby na 210 dovážaných výrobkov z krajín s najvyššou výhodou, pretože už nebudú priaznivé v porovnaní s novými sadzbami. Čína totiž vlani v decembri znížila dovozné clá na takmer 200 spotrebných výrobkov vrátane potravín, doplnkov stravy, liekov, odevov a rekreačných potrieb na 7,7 % z v priemere 17,3 %, dodalo ministerstvo financií.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #obchodná vojna