Zaviedli clá pod falošnou zámienkou, sťažuje sa Kanada na USA

Kanada v piatok podala vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO) sťažnosť na Spojené štáty pre uvalenie ciel na oceľ a hliník.

02.06.2018 09:00
debata (5)

Proti kroku, ktorý podľa ministerky zahraničných vecí Chrystie Freelandovej Washington urobil pod falošnou zámienkou, chce Kanada postupovať v spolupráci s Európskou úniou a ďalšími krajinami. Brusel v piatok WTO predložil pre clá žiadosť o konzultácie so Spojenými štátmi.

„Tieto jednostranná clá uvalené pod falošnou zámienkou ochrany americkej národnej bezpečnosti sú v rozpore so záväzkami Spojených štátov v medzinárodnom obchode aj s pravidlami WTO,“ uviedla kanadská ministerka zahraničia Freelandová.

Kanada bude podľa nej „úzko spolupracovať s Európskou úniou“, ktorá v piatok podala na WTO žiadosť o konzultácie s USA o clách, ktoré uvalili na dovoz ocele a hliníka z únie. Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová zároveň povedala, že krok prezidenta Donalda Trumpa ďalej oslabí transatlantické vzťahy a rovnako ako Freelandová odmietla Trumpov argument, že clá sú nevyhnutné z dôvodu národnej bezpečnosti USA.

Kanada už skôr oznámila, že od 1. júla zavedie odvetné clá na americký tovar v celkovej hodnote 16,6 miliardy kanadských dolárov.

Spojené štáty zaviedli nové clá na oceľ a hliník už 23. marca. Európska únia, Kanada a Mexiko však mali z platenia týchto poplatkov dočasné výnimky, ktoré koncom mája uplynuli.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #clo #Kanada #obchodná vojna