Štáty G7 rozčúlili americké clá, poslali odkaz Trumpovi

Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk krajín, ktoré sú najbližšími spojencami Spojených štátov, vyjadrili rozčúlenie zo zavedenia ciel na dovoz ocele a hliníka, ktoré zaviedla americká vláda Donalda Trumpa.

03.06.2018 08:00
debata (25)

Stretnutie najvyšších finančných predstaviteľov skupín siedmich najväčších ekonomík sveta (G7) v Kanade však neprinieslo žiadne výsledky. Trojdňové stretnutie, ktoré sa skončilo v sobotu, len pripravilo pôdu pre vášnivú bitku, ktorá sa očakáva budúci týždeň na summite najvyšších predstaviteľov G7 v Kanade, napísala agentúra Reuters.

Minister financií USA Steven Mnuchin nedokázal upokojiť rozčúlenie svojich náprotivkov z G7 pre zavedenie dovozných ciel 25 percent na oceľ a desať percent na hliník. Tento týždeň začali clá platiť pre Kanadu, Mexiko a Európsku úniu. Všetkých šesť zostávajúcich krajín zo skupiny G7 tak teraz platí clo, ktoré bola prevažne zamerané na nadmernú produkciu v Číne. Téma ciel preto dominovala stretnutie v kanadskom horskom rezorte.

Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk krajín G7 požiadali, aby minister financií Spojených štátov tlmočil Donaldovi Trumpovi ich jednomyseľné znepokojenie a sklamanie, uvádza sa vo vyhlásení skupiny. Ministri a guvernéri sa tiež zhodli na tom, že takéto rokovanie by malo pokračovať na summite najvyšších predstaviteľov budúci týždeň, kde je potrebné urobiť rozhodné kroky.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire uviedol, že USA majú len niekoľko dní na to, aby sa pokúsili vyhnúť obchodnej vojne so svojimi spojencami. Je podľa neho iba na Spojených štátoch, aby urobili kroky na odstránenie napätia kvôli clám. Po skončení stretnutia tiež uviedol, že EÚ je pripravená prijať voči novým americkým clám odvetné opatrenia.

Kanada, Mexiko a EÚ odmietli pri rokovaní s americkým ministrom obchodu Wilburom Rossom prijať kvóty, a od piatku sa tak aj na ne vzťahujú clá na dovoz hliníka a ocele. Na japonské firmy sa clá vzťahujú už od 23. marca.

Členmi skupiny siedmich priemyselne najvyspelejších štátov sveta sú Kanada, Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Nemecko, USA a Británia.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #G7 #obchodná vojna