Merkelová odkázala Talianom: Eurozóna nie je dlhová únia

Princíp solidarity medzi členmi eurozóny by nemal premeniť skupinu krajín platiacich eurom z menovej únie na úniu zdieľajúcu dlhy. Uviedla to v rozhovore s denníkom Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung nemecká kancelárka Angela Merkelová.

03.06.2018 10:18
debata (25)

Jej výrok tak podľa agentúry Reuters naznačuje, že odpustenie dlhov Taliansku nie je pravdepodobné.

Médiá nedávno informovali, že talianske vládne populistické strany Liga a Hnutie piatich hviezd (M5S) plánujú požiadať Európsku centrálnu banku, aby im odpustila dlh 250 miliárd eur. Merkelová na otázku denníka na jej názor uviedla, že solidarita medzi členmi menovej únie je dôležitá, nemala by však viesť k dlhovej únii.

Talianska vládna koalícia, ktorá je všeobecne považovaná za nepriateľskú voči euru, sa v piatok ujala moci. To upokojilo trhy, ktoré sa obávali, že by sa nové voľby mohli stať referendom o tom, či Taliansko opustí eurozónu.

Merkelová uviedla, že namiesto špekulácií o zámeroch novej talianskej vlády ju chce otvorene kontaktovať. Jej úrad uviedol, že telefonicky zablahoželala novému talianskemu premiérovi, ktorým je Guiseppe Conte, a pozvala ho na rokovania do Berlína. Merkelová dodala, že je ochotná rokovať s novou talianskou vládou o zvýšení miery zamestnanosti medzi mladými ľuďmi v Taliansku.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Nemecko #eurozóna