Britskí úradníci varujú, bez dohody s EÚ môže prísť Armagedon

Britskí vládni úradníci varujú pred odchodom Británie z Európskej únie bez obchodnej dohody. Podľa nich hrozí, že bez dohody bude mať krajina do niekoľkých týždňov od opustenia EÚ nedostatok potravín, pohonných hmôt a liekov. Píše o tom v nedeľu britský nedeľník The Sunday Times.

03.06.2018 17:58
debata (7)

Úradníci podľa denníka vytvorili tri možné scenáre brexitu bez obchodnej dohody – mierny, vážny a najhorší s názvom Armagedon. Podľa prostredného, ​​teda vážneho scenára, trajektová preprava v Lamanšskom prielive sa prvý deň zrúti a supermarkety budú do niekoľkých dní bez potravín a nemocnice do dvoch týždňov bez liekov.

Británia chce uzavrieť dohodu o budúcich obchodných vzťahoch s EÚ pred oficiálnym odchodom z únie 29. marca 2019. Úradníci však tiež pracujú na plánoch pre prípad, že rokovania sa skončia bez dohody. Britské ministerstvo pre odchod z EÚ dodáva, že síce vytvorilo pesimistický scenár pre odchod bez dohody, ale je presvedčené, že nič z toho sa nestane. Británia a EÚ majú za cieľ dokončiť celkovú dohodu o brexite do októbra, aby parlamenty všetkých členských krajín EÚ mali čas na jej schválenie pred odchodom Británie z EÚ.

Konzervatívna vláda premiérky Theresa Mayovia je rozdelená – sú tam ministri, ktorí uprednostňujú takzvaný tvrdý brexit, teda úplné pretrhnutie väzieb s EÚ, ktoré by umožnilo Británii uzavrieť nové obchodné dohody s krajinami na celom svete, a tých, ktorí chcú, aby krajina mala naďalej užšie väzby na EÚ, ktorá je najväčším obchodným partnerom Británie.

Vedúci predstavitelia EÚ sú znechutení nedostatkom jasných návrhov o tom, ako chce Británia vyriešiť závažné otázky okolo colných režimov a hraníc medzi Severným Írskom a Írskou republikou, ktorá bude jedinou pozemnou hranicou Británie s EÚ po brexite.

Írsky podpredseda vlády Simon Coveney v sobotu uviedol, že Británia musí predložiť písomné návrhy o hranici do dvoch týždňov, teda ešte pred summitom EÚ, ktorý sa uskutoční 28. a 29. júna. Britský minister vnútra Sajid Javid v nedeľu uviedol, že britská vláda predloží na júnovom stretnutí predstaviteľom EÚ množstvo dobrých návrhov, napísala agentúra AP.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #Európska dohoda