Eurozóna môže mať investičný rozpočet aj menový fond

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa prvýkrát vyjadrila k reforme eurozóny a v rozhovore pre Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung zareagovala na francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý podporuje posilnenie eurozóny.

04.06.2018 08:47
debata

Investičný rozpočet eurozóny sa podľa kancelárky bude pohybovať v dvojcifernej miliardovej hodnote. Bude sa zavádzať postupne a jeho účinnosť sa následne zanalyzuje. Merkelová však neuviedla, či sa tento rozpočet pripojí k riadnemu rozpočtu EÚ alebo zaň podľa Macronových predstáv budú zodpovedať ministri financií eurozóny. Kancelárka podporuje myšlienku, aby takýto rozpočet pomohol zmierniť ekonomické rozdiely v rámci eurozóny.

Merkelová predstavila koncept európskeho menového fondu, ktorý by mal vzniknúť zo stabilizačného mechanizmu ESM. Okrem iného navrhla, aby krátkodobými úvermi pomáhal krajinám, ktoré sa pre vonkajšie okolnosti dostanú do problémov. „Samozrejme, vždy za určitých podmienok, v obmedzenej výške a s úplným splatením,“ zdôraznila Merkelová.

Kancelárka chce ukončenie rokovaní pre finančný rámec EÚ na roky 2021 až 2027 ešte pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia v máji 2019.

„V súčasných neistých časoch musí byť Európa v každom okamihu schopná konať,“ zdôraznila. „Ak budeme naťahovať rokovania, môže sa stať, že celý rok neposkytneme žiadne štipendiá Erasmus alebo nezvládneme rozšírenie Frontexu či nebudeme schopní bojovať proti príčinám utečenectva, nehovoriac o štrukturálnych fondoch a dôležitých výskumných programoch.“

debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna