Mochovce možno budú opäť meškať

Dostavba a tretieho štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce (EMO) možno bude znova meškať. Na Európskom jadrovom fóre to povedal premiér Peter Pellegrini. Slovenský predseda vlády, ktorý ostro odmietol ďalšie možné oneskorenie dostavby mochoveckých blokov, sa chystá do Mochoviec na kontrolný deň.

04.06.2018 16:07
debata (4)

„Musím povedať, že veľakrát sa nedodržujú deklarované harmonogramy a dochádza k posunom míľnikov stavby na neskorší termín. Určitý počet evidovaných nedorobkov aj negatívna skúsenosť so sklzmi na stavbe vyvoláva obavy a tentokrát otázky, či deklarovaný termín uvádzania tretieho bloku do prevádzky v novembri tohto roku je vôbec reálny. V najbližších dňoch navštívime Mochovce a priamo na mieste chceme počuť vysvetlenia, prečo dochádza k sklzom, v akom bezpečnostnom stave je samotná výstavba, a kedy môžeme očakávať spustenie tretieho bloku do prevádzky. Tie rokovania budú veľmi tvrdé,“ povedal Pellegrini.

Podľa aktuálne zverejnených údajov je tretí jadrový blok dostavaný na 97 %. Koncom januára sa pritom jeho dokončenosť pohybovala na úrovni 96,2 %. Štvrtý mochovecký blok bol ku koncu marca dokončený na 85,1 %. Tretí blok v Mochovciach by sa mal teda podľa plánov uviesť do prevádzky ku koncu tohto roka. Štvrtý blok by mali dokončiť o rok neskôr.

Po začatí dostavby Mochoviec sa pritom hovorilo o rokoch dostavby 2012, respektíve 2013. Okrem termínov sa viackrát menil aj rozpočet dostavby jadrových blokov. Najnovší rozpočet na dostavbu je vo výške 5,4 miliardy eur. Podľa plánov z roku 2008 si pritom mala dostavba vyžiadať 2,8 miliardy eur.

Podľa Slovenských elektrární, ktoré dostavujú mochovecké jadrové bloky, v tejto chvíli je stále platný harmonogram a rozpočet schválený valným zhromaždením v marci 2017. „Slovenské elektrárne robia maximum na minimalizáciu rizík, ktoré sa môžu prejaviť počas skúšok a ich dopadu na harmonogram. Na prvom mieste je však vždy zabezpečenie najvyššej úrovne spoľahlivosti a bezpečnosti, ktoré sú nadradené ostatným faktorom,“ povedal pre portál vEnergetike.sk hovorca Slovenských elektrární Miroslav Šarišský.

Na treťom bloku majú Slovenské elektrárne pred sebou dokončenie studenej hydroskúšky, horúcu hydroskúšku, zavezenie palivových tyčí do reaktora a fyzikálne spúšťanie, „Na štvrtom bloku prebiehajú dokončovacie práce na niektorých technologických celkoch, kabeláži a riadiacich systémoch,“ konštatoval Šarišský.

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.), slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.) a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať po ich dokončení inštalovaný výkon po 471 megawattov, čo pokryje asi 13 % z celkovej spotreby elektriny na Slovensku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Mochovce