Grécka ekonomika rástla piaty štvrťrok za sebou

Hrubý domáci produkt Grécka sa v tohtoročnom prvom štvrťroku zvýšil o 0,8 percenta. Tempo rastu gréckej ekonomiky tak výrazne zrýchlilo z 0,2 percenta v závere minulého roka, uviedol v pondelok grécky štatistický úrad.

04.06.2018 18:00
debata (1)

Grécko zažíva hospodársky rast už päť štvrťrokov za sebou. Medziročné tempo rastu ekonomiky potom v prvom štvrťroku zrýchlilo na 2,3 percenta z 2,0 percenta v minulom štvrtom kvartáli.

„Bolo to najsilnejšie medziročné tempo rastu za posledných desať rokov. Jeho hlavným motorom bol čistý export, ktorý kompenzoval negatívny vplyv zo strany investičných výdavkov,“ citovala agentúra Reuters analytika Nikosa Magginasa zo spoločnosti National Bank.

Priaznivé údaje o HDP podľa analytikov naznačujú, že oživenie gréckej ekonomiky naberá na sile. Solídne údaje tiež podporujú nádeje, že Grécko tento rok úspešne opustí záchranný program.

„Prekvapivo priaznivý výkon v prvom štvrťroku dodáva vierohodnosť odhadom pre celoročný hospodársky rast okolo dvoch percent,“ upozornil Magginas.

Grécko sa postupne zotavuje z vleklej recesie, počas ktorej sa výkon jeho ekonomiky prepadol asi o 25 percent. Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojom aprílovom výhľade predpovedal, že rast gréckej ekonomiky sa tento rok zrýchli na dve percenta z vlaňajších 1,4 percenta. Európska komisia tohtoročný rast odhaduje na 1,9 percenta.

Grécko sa v roku 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať medzinárodných veriteľov o úverovú pomoc. V súčasnosti krajina prechádza už tretím záchranným programom, ktorý vyprší tento rok v auguste. Atény dúfajú, že si potom budú schopné zabezpečovať potrebné finančné prostriedky na dlhopisových trhoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #HDP