Trump cieli na ropný kartel OPEC, žiada od neho zvýšenie ťažby

Americká vláda požiadala Saudskú Arábiu a niektorých ďalších členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), aby zvýšili ťažbu ropy. Agentúre Reuters to v utorok povedali zdroje z OPEC a z ropného sektora. Žiadosť prichádza v čase, keď sa maloobchodné ceny benzínu v USA vyšplhali na najvyššiu úroveň za viac ako tri roky.

05.06.2018 19:48
debata (53)

Americký prezident Donald Trump v poslednej dobe pre vysoké ceny ropy kritizoval ťažobnú politiku OPEC. „Ropy sú všade rekordné objemy, vrátane plne naložených lodí na mori, ceny ropy sú vysoko umelo! To nie je dobré, to sa nebude tolerovať!“ napísal Trump v apríli na svojom twitterovom účte.

Spojené štáty podľa zdrojov agentúry Reuters neuviedli, v akom rozsahu by mal OPEC produkciu zvýšiť. Zdroje agentúry Bloomberg oboznámené so situáciou však tvrdia, že Washington žiada zvýšenie asi o milión barelov denne.

OPEC sa predvlani v snahe znížiť nadmerné zásoby ropy a podporiť ceny suroviny dohodol, že obmedzí ťažbu o 1,2 milióna barelov denne. K dohode sa pripojili aj niektoré ďalšie významné ťažobné krajiny na čele s Ruskom, ktoré sľúbili produkciu znížiť o ďalších 558 000 barelov den­ne.

Saudskoarabský minister energetiky Chálid Fálih a jeho ruský náprotivok Alexander Novak však v máji uviedli, že ich krajiny sú pripravené reštrikcie zmierniť. Predstavitelia OPEC a ďalších ťažobných štátov viazaných dohodou o obmedzení ťažby sa majú 22. a 23. júna zísť vo Viedni, kde by malo padnúť konečné rozhodnutie.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA #OPEC #Donald Trump