České ministerstvo nahnevalo mlieko za korunu

České ministerstvo pôdohospodárstva chce prvýkrát podať podnet Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) pre zľavové akcie v obchodných reťazcoch.

06.06.2018 10:55
debata (2)

Ministrovi poľnohospodárstva v demisii Jiřímu Milkovi (za ANO) sa nepáčil predaj litra mlieka v Kauflande za korunu. Firma oznámila, že ide o bežnú prax.

„Rozhodne nepovažujeme z pohľadu poľnohospodárov a potravinárov za štandardné, aby podobnými zľavovými akciami bolo degradované ich úsilie a fakticky tak dochádzalo ku kriveniu trhu. Doslova devalvačné ceny spomínaných potravín navyše môžu prispieť k rozšíreniu fenoménu plytvania,“ uviedol úrad.

Podľa neho z pohľadu platných zákonov nejde predávať tovar za cenu nižšiu ako nákupnú alebo nižšiu ako sú náklady, čo je v prípade litra mlieka za korunu úplne markantné.

„Rovnako tak je diskutabilná otázka vplyvu takéhoto trhového správania na výber DPH. Vzhľadom na všetky tieto skutočnosti pán minister spomenul nevyhnutnosť prešetrenia zo strany ÚOHS, prípadne aj zo strany ďalších inštitúcií. Práve prebieha právnická analýza možností a príprava podnetu,“ dodalo ministerstvo, ktoré v minulosti ešte žiadny návrh na antimonopolný úradu na vyšetrovanie takýchto praktík nepodalo.

„Žiadny oficiálny podnet sme doposiaľ nedostali. Jednorazové krátkodobé akčné ponuky, ktoré sa pravidelne neopakujú, sú bežnou obchodnou praxou, ktorá je v súlade s právnymi predpismi ČR,“ oponuje ministerstvu hovorkyňa reťazca Renata Maierl.

Minister v demisii Milek hovoril o tejto predajnej akcii aj pred poslancami pri interpeláciách. „To by si nedovolili podľa mňa v žiadnej starej európskej krajine. Len u nás nám rozbúrajú náš trh, vozia sem vykostené bravčové stehno za 60 korún, vozia sem prebytky. Dneska sme bohužiaľ svedkovia súbojov národných rozpočtov,“ povedal podľa snemovniho zákonodarcom.

Obchodný reťazec ponúkal na prelome mája liter polotučného trvanlivého mlieka K-Classic za jednu korunu ku každému nákupu, ktorý stál viac ako 100 korún.

Úrad v polovici apríla oznámil, že zatiaľ nechystá reguláciu obchodných reťazcov. Predtým Milek hovoril ako o zaujímavých nápadoch zavedenie minimálnej marže na potraviny, bol naklonený tiež stanoviť minimálne zastúpenie českých potravín na obchodných pultoch. Podľa aprílového vyjadrenia by sa mali všetky články výrobno-predajného reťazca na sporných veciach dohodnúť samy, ak nie, príde regulácia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Česko #mlieko