Program InvestEU má zmobilizovať 650 miliárd eur na investície

Európska komisia v stredu v rámci predstáv o budúcom sedemročnom rozpočte EÚ (20212027) navrhla vytvoriť Program InvestEU. Ten by mal zlúčiť všetky druhy financovania z rozpočtu EÚ vo forme úverov a záruk do jedného nástroja a pomôcť pri tvorbe pracovných miest, rastu a inovácií v Európe.

06.06.2018 18:04
debata

Cieľom Programu InvestEU je zlúčiť množstvo aktuálne dostupných finančných programov a rozšíriť úspešný model Investičného plánu pre Európu (Junckerov plán), ktorý doteraz zmobilizoval investície za takmer 290 miliárd eur.

Prostredníctvom tejto iniciatívy chce EK pokračovať v stimulovaní tvorby pracovných miest, investícií a inovácií. Na konci navrhovanej schémy by sa za sedem rokov mala vytvoriť suma 650 miliárd eur. K nej sa chce exekutíva EÚ dopracovať vlastným vkladom vo výške 15,2 miliardy eur, zárukami z rozpočtu EÚ a hlavných finančných partnerov v hodnote 47,5 miliardy eur a následným (13,7-násobným) pákovacím efektom v podobe verejných aj súkromných investícií.

Podpredseda EK zodpovedný za pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschop­nosť Jyrki Katainen pred novinármi v Bruseli spresnil, že InvestEU vníma ako štrukturálnu reformu v rozpočte EÚ.

„Zlučuje veľké množstvo programov financovania z prostriedkov EÚ do jedinej štruktúry pod jednou značkou,“ uviedol. Dodal, že InvestEU má pomôcť dosiahnuť ciele, akými sú udržateľnosť, vedecká výnimočnosť, sociálne začlenenie a podpora pre začínajúce podniky. Tento program poskytne členským štátom EÚ možnosť, aby efektívnejšie využívali finančné zdroje EÚ prostredníctvom záručného fondu.

Nový program sa bude skladať z Fondu InvestEU, Poradenského centra InvestEU a Portálu InvestEU.

Fond InvestEU nadväzuje na úspech Junckerovho plánu a bude pokračovať v mobilizovaní verejných a súkromných investícií s cieľom riešiť ich nedostatok. EK naň vyčlenila 15,2 miliardy eur. Z rozpočtu EÚ bude možné poskytnúť záruku vo výške 38 miliárd eur (na podporu strategicky významných projektov).

Poradenské centrum InvestEU má za cieľ zlúčiť 13 rôznych existujúcich poradenských služieb do jedného kontaktného miesta poskytujúceho pomoc pri vypracúvaní projektov. Bude poskytovať technickú podporu a pomoc pri príprave, vypracúvaní, štruktúrovaní a implementácii projektov, ako aj pri budovaní kapacít.

Európsky portál investičných projektov, ktorý bol vytvorený v rámci Junckerovho plánu na zviditeľnenie investičných projektov v celej EÚ, bude pokračovať aj v rámci Programu InvestEU. Pre investorov a predkladateľov projektov bude predstavovať ľahko dostupnú a používateľsky ústretovú databázu, pomocou ktorej sa zlepší viditeľnosť projektov a investorom umožní nájsť investičné príležitosti v sektore alebo na mieste ich záujmu.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Európska únia