Čína spúšťa európsky reaktor novej generácie, po rokoch meškania

V európskom tlakovom vodnom reaktore EPR v čínskej jadrovej elektrárni Tchaj-šan na juhovýchode krajiny sa uskutočnila prvá jadrová reakcia. Oznámila to v stredu francúzska štátna energetická spoločnosť EDF.

07.06.2018 07:49
debata (2)

Elektráreň mala byť pôvodne dokončená v roku 2013. Vnútorné časti jadrového reaktora generácie III+ dodala v roku 2012 plzenská Škoda JS.

EDF má v projekte v provincii Kuang-tung 30-percentný podiel, zvyšok ovláda čínska štátna spoločnosť China General Nuclear (CGN). Tá v apríli oznámila, že čínsky úrad pre jadrovú bezpečnosť projekt schválil a do reaktora začalo byť umiestňované palivo.

Budovanie reaktora novej generácie sa začalo v roku 2009 a malo byť dokončené v roku 2013. Jeho dokončenie zdržali početné oneskorenia, technické problémy a prekračovanie nákladov, ku ktorým došlo pri stavbách reaktorov EPR vo Francúzsku a Fínsku.

Reaktor v nasledujúcich týždňoch prejde množstvom testov, pričom budú zvyšovať jeho výkon, informoval hovorca spoločnosti EDF. Čínske regulačné úrady očakávajú, že k elektrickej sieti sa pripojí na konci roka.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #jadrová energetika