Taliani spochybňujú užitočnosť plynovodu bez ruského plynu

Nová talianska vláda opätovne posudzuje skôr schválený plán výstavby talianskej časti medzinárodného plynovodu Trans-Adriatic Pipeline (TAP).

07.06.2018 10:30
debata (3)

Projekt v hodnote 40 miliárd dolárov by mal od roku 2020 dodávať do Európy ročne okolo 16 miliárd metrov kubických zemného plynu a znížiť jej závislosť na ruskej surovine. Nový minister životného prostredia Sergio Costa ho nazval „zbytočným“, uviedla agentúra Reuters.

Trasa plynovodu má viesť z Azerbajdžanu cez Gruzínsko, Turecko, Grécko, Albánsko a pod morom do južného Talianska. Je súčasťou plánovaného južného koridoru, ktorého cieľom je spojiť krajiny EÚ s novými zdrojmi zemného plynu. TAP sa napojí na plynovod Transanatolian Pipeline (TANAP).

Sergio Costa vyhlásil, že plán preskúmajú spolu s ďalšími veľkými projektmi. „Vzhľadom k našej energetickej politike, vzhľadom k poklesu dopytu po plyne, sa tento projekt dnes javí ako zbytočný,“ uviedol minister.

O budúcnosti plynovodu však budú rozhodovať aj ďalší členovia vlády a ako podotýka agentúra Reuters, Hnutie piatich hviezd (M5S) zastáva radikálnejšiu politiku v oblasti životného prostredia ako jeho koaličný partner, Liga.

Dopyt po plyne v Taliansku sa v posledných rokoch zvyšoval, k desať rokov starému vrcholu má ale ďaleko.

Prevádzkovateľ plynovodu, konzorcium TAP, uviedol, že presmerovanie plynovodu z územia Talianska nie je alternatívou a že presmerovanie vnútri Talianska môže projekt odložiť o štyri až päť rokov.

Južná časť plynovodu, ktorá je už napospol dokončená, vedie k Taliansku z Azerbajdžanu cez východnú Európu. Talianska časť má byť dokončená do začiatku roku 2020. Celá trasa plynovodov, v ktorej je TAP konečným článkom, bude merať 3500 kilometrov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #plynovod TANAP #TAP