Domácnosti v USA sú rekordne bohaté, ich majetok preskočil 100 biliónov dolárov

Čistá hodnota majetku amerických domácností v prvom štvrťroku prvýkrát prekonala 100 biliónov USD. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom hodnota majetku stúpla o jedno percento na 100,8 bilióna USD, keď rast hodnoty domov prekonal pokles hodnoty akciového portfólia domácností. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila americká centrálna banka (Fed).

08.06.2018 08:05
debata (275)

Údaj zahŕňa hodnotu domov, akcií a ďalšieho majetku domácností po odpočítaní hypoték, dlhu na kreditných kartách a ďalších záväzkov. Údaj nie je upravený o rast populácie ani o vývoj inflácie.

Čisté imanie domácností sa stabilne zotavuje od konca recesie. Prispieva k tomu aj zlepšovanie situácie na trhu práce.

Vyššia hodnota majetku amerických domácností môže zvýšiť míňanie a ekonomický rast. Keď sa spotrebitelia cítia bohatší, je pravdepodobnejšie, že budú míňať nielen príjmy, ale aj časť majetku. Výdavky spotrebiteľov v USA tvoria zhruba 70 percent ekonomickej aktivity. Ekonómovia odhadujú, že pri zvýšení objemu majetku o dolár sa výdavky spotrebiteľov zvýšia o tri až päť centov.

Zvyšovanie bohatstvo však nie je všeobecné. Agentúra AP upozornila, že zhruba 80 percent všetkých akcií vlastní iba desať percent domácností. Dom teraz vlastní menší podiel obyvateľov ako pred desiatimi rokmi. Vlastný dom má teraz 64 percent Američanov, v roku 2005 to bolo 69 percent.

275 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #bohatstvo #domácnosti