Spojené štáty predbehli Čínu, IBM má opäť najlepší superpočítač

Americká spoločnosť International Business Machines (IBM) má najvýkonnejší superpočítač na svete. V piatok predstavila zariadenie s viac ako dvojnásobným výkonom, než aký mal doterajší líder, čínsky Sunway TaihuLight. Do pozície svetovej jednotky sa tak IBM vracia po viac ako piatich rokoch, píše denník Financial Times.

08.06.2018 21:57
debata (43)

Superpočítač Summit sa môže pochváliť výkonom 200 petaflopov, zatiaľ čo výkon čínskeho konkurenta je 93 petaflopov. Jeho skutočný význam však podľa denníka môže spočívať v niečom inom, než je výpočtový výkon. Využíva totiž novú počítačovú architektúru, aby si mohol poradiť s obrovským množstvom dát nevyhnutným pre umelú inteligenciu.

Superpočítač IBM Summit Foto: IBM/ORNL
Superpočítač IBM Summit Superpočítač IBM Summit

Spoločnosť počítač vytvorila pre laboratóriá amerického ministerstva energetiky v meste Oak Ridge v štáte Tennessee. Ako uviedol ich riaditeľ Thomas Zacharia, systém, ktorý stál asi 200 miliónov dolárov, zvládol za jednu hodinu výpočty, ktoré by stolnému počítaču trvali 30 rokov.

Plánuje sa, že superpočítač využije aj ministerstvo pre záležitosti veteránov. Do systému budú vložené všetky lekárske záznamy ministerstva a od počítača sa očakáva, že prinesie nový pohľad na liečbu chorôb, ktoré sú medzi veteránmi rozšírené.

Spojené štáty i Čína sú spolu s Japonskom tromi superpočítačovými veľmocami sveta. Na rebríčku 500 najvýkonnejších počítačov na svete TOP500 Čína vlani odsunula USA na druhé miesto. Disponuje 202 superpočítačmi, čo je najvyšší počet za 25 rokov, odkedy sa tento rebríček uverejňuje.

USA majú 143 superpočítačov, čo je najnižší údaj za obdobie sledovania. Na tretej priečke je Japonsko s 35 strojmi.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #počítače #ibm #superpočítač