Nové emisné testy oneskoria výrobu 250-tisíc áut od Volkswagenu

Nový spôsob testovania emisií a spotreby paliva spôsobí, že automobilka Volkswagen sa v druhom polroku oneskorí s montážou až 250 000 osobných vozidiel koncernových značiek.

09.06.2018 14:00
debata

Firma uviedla, že prechod na spôsob testovania označovaný ako Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure (WLTP) dočasne obmedzí dostupnosť niektorých modelov a kvôli rastu zásob môže ovplyvniť prevádzkový kapitál.

Od vlaňajšieho septembra platí nová metodika merania WLTP, ktorá sa oveľa viac blíži podmienkam reálnej prevádzky a vychádza zo skutočných jazdných dát získaných z celého sveta. Nahrádza doterajší Európsky jazdný cyklus NEDC (New European Driving Cycle), ktorý platil od roku 1970. Ako uviedol denník Handelsblatt, test osobného auta teraz trvá asi 30 minút, čo je o desať minút viac, než koľko potreboval NEDC.

Hoci vplyv zavedenia WLTP na predaj áut nemožno vylúčiť, Volkswagen potvrdil plán predať tento rok rekordných 10,7 milióna vozidiel, čo mierne presahuje minuloročnú úroveň.

Predseda predstavenstva koncernu Herbert Diess v stredu označil prechod na WLTP za náročnú úlohu. „Len v rámci značky VW musíme vo veľmi krátkom čase preveriť viac ako 200 modelových variantov. Procedúra je oveľa zložitejšie, trvá oveľa dlhšie a objem prác je tri až štyrikrát väčší než predtým,“ vyhlásil Diess.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #automobilky