EÚ prijme opatrenia voči americkým clám, potvrdila Merkelová

Európska únia prijme opatrenia, ktoré budú reagovať na americké clá na dovoz ocele a hliníka. Povedala to v nedeľu nemecká kancelárka Angela Merkelová.

10.06.2018 23:21
debata (7)

Vyjadrila tiež poľutovanie nad náhlym odvolaním podpory amerického prezidenta Donalda Trumpa záverečnému komuniké z víkendového summitu G7 v Kanade.

„Odvolanie takpovediac prostredníctvom tweetu je samozrejme … alarmujúce a trochu skľučujúce,“ povedala Merkelová televízii ARD. Dodala, že podobne ako Kanada pripravuje tiež EÚ protiopatrenia proti americkým clám.

Trump oznámil svoje stiahnutie podpory už aj tak veľmi opatrne formulovaného záverečného vyhlásenia zo summitu G7 v noci na nedeľu prostredníctvom twitteru. V príspevkoch sa navyše nevyberavo vyjadril na adresu kanadského premiéra Justina Trudeaua.

Sedem priemyselných mocností sa po rokovaniach v záverečnom komuniké okrem iného zaviazalo, že budú bojovať s protekcionizmom a zmodernizujú Svetovú obchodnú organizáciu (WTO), aby bola spravodlivejšia.

Ťažko dosiahnutý kompromis najskôr schválili všetci členovia skupiny G7, ktorú tvoria USA, Kanada, Japonsko, Británia, Nemecko, Taliansko, Francúzsko a tiež Európska únia ako celok, nakoniec ale dohodu Trump poprel.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #obchodná vojna