Prvý jadrový reaktor AP1000 na svete bude mať Čína

Prvý jadrový reaktor tretej generácie AP1000 na svete bude mať Čína. Zariadenie americkej spoločnosti Westinghouse v elektrárni San-men v juhovýchodnej provincii Če-ťiang má komerčnú prevádzku začať do novembra. Podľa denníka Science Daily to uviedol predseda predstavenstva China National Nuclear Power Corp (CNNP) Čchen Chua.

12.06.2018 09:35
debata (3)

Do kritického stavu, keď je štiepna reťazová reakcia v rovnováhe, teda štiepením vzniká práve toľko neutrónov, koľko ich v reaktore zaniká, sa má reaktor dostať už na konci júna.

Čína sa v roku 2007 dohodla s firmou Westinghouse na výstavbe štyroch blokov AP1000 jadrových reaktorov tretej generácie, dvoch v elektrárni San-men a dvoch v meste Chaj-jang v provincii Šan-tung. Prvé mali byť pôvodne hotové do roku 2014, ale projekt bol kvôli bezpečnostným a projektovým záležitostiam odložený. Povolenie na navážanie paliva získala elektráreň San-men od čínskeho Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť tento rok v apríli.

Firma Westinghouse do projektu v Číne vkladala veľké nádeje, po nešťastí v japonskej elektrárni Fukušima v roku 2011 však Peking pozastavil schvaľovací proces aj stavbu jadrových reaktorov. Teraz sa očakáva, že sa zameria predovšetkým na vlastný reaktor tretej generácie Chua-lung II.

Reaktory tretej generácie vychádzajú z modelov druhej generácie, ale majú oveľa lepšie úžitkové a bezpečnostné vlastnosti. Patrí k nim tiež EPR firmy Areva, ktorý je teraz vo výstavbe vo Francúzsku, Číne, Fínsku a Británii. Chua-lung konkuruje ruskému VVER spoločnosti Rosatom. Tá minulý týždeň v Číne uzavrela dohodu o výstavbe štyroch blokov.

Čína chce do konca roka 2020 zvýšiť celkovú jadrovú inštalovanú kapacitu na 58 gigawattov a ďalších 30 GW mať vo výstavbe. V závere tohto roku mala inštalovanú kapacitu 35,8 GW a vo výstavbe 23 GW, uviedla agentúra Reuters.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #jadrová energetika