AT&T má súhlas súdu na kúpu Time Warner. Trump to pred volbami kritizoval

Americká telekomunikačná spoločnosť AT&T v utorok získala súdny súhlas s prevzatím mediálnej firmy Time Warner.

13.06.2018 08:00
debata

Fúziu vlani napadlo žalobou ministerstvo spravodlivosti USA. Za prevzatie, proti ktorému sa postavil aj prezident Donald Trump, AT&T zaplatí viac ako 85 miliárd dolárov.

Súd odmietol námietku žalobcu, že spojenie oboch firiem poškodí hospodársku súťaž a doplatia na ne spotrebitelia. Fúziu schválil bez akýchkoľvek podmienok.

Ministerstvo spravodlivosti argumentovalo tým, že prevzatie spoločnosti Time Warner, ktorej súčasťou sú televízia CNN a HBO a filmové štúdiá Warner Bros, by AT&T poskytlo neoprávnenú výhodu oproti konkurenčným káblovým televíziám, ktoré tiež produkciu Warner Bros šíria. AT&T by napríklad mohla za produkciu Time Warner účtovať konkurentom vyššie poplatky.

Americké médiá označujú súdne rozhodnutie za prelomové, pretože AT&T otvára možnosť konkurovať internetovým firmám typu Netflix alebo Google, ktoré vďaka vlastnej produkcii ovládajú online reklamu. Distribútori, vrátane káblových, satelitných a bezdrôtových, považujú získavanie produkčných firiem za novú možnosť výnosov. Práve to sa AT&T schválením fúzie s Time Warner podarilo.

Obsah vyrobený v produkcii Time Warner chce AT&T šíriť prostredníctvom satelitnej televízie DirecTV, ktorú vlastní. V šesťtýždňovom súdnom procese firma argumentovala tým, že nákup Time Warner jej umožní získať viac informácií o používateľoch, ktoré potrebuje k podpore digitálnej reklamy, rovnako ako firmy Facebook alebo Google.

Rozhodnutie washingtonského súdu môže vyvolať lavínu ďalších podobných prípadov. Prvou na rade by podľa agentúry Reuters mohla byť telekomunikačná firma Comcast, ktorá sa usiluje o získanie časti produkčnej spoločnosti Twenty-First Century Fox.

Prevzatie Time Warner, vrátane jej dlhov, je štvrtou najväčšou fúzií v dejinách telekomunikačného a mediálneho sektora. Medzi všetkými uzavretými obchodmi v histórii je to dvanásty najväčší.

Americký prezident Donald Trump koncentráciu počas svojej predvolebnej kampane tvrdo kritizoval a sľuboval, že je zablokuje. Trump je hlasným kritikom spravodajskej stanice CNN, ktorá je súčasťou skupiny Time Warner. Výroky amerického prezidenta vyvolali podozrenie, že prezident mohol postup ministerstva spravodlivosti ovplyvniť.

Ministerstvo spravodlivosti dalo v reakcii na výrok súdu najavo sklamanie. Zváži vraj ďalšie kroky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Time Warner #AT&T