Jaguar Land Rover posiela na Slovensko rodinné striebro

Pri Nitre sa bude vyrábať jeden z ťažiskových modelov značky Jaguar Land Rover (JLR). Britsko-indická automobilka pôvodne plánovala na Slovensku vyrábať len časť tohto modelu. Najnovšia verzia legendárneho modelu mala aj naďalej schádzať z výrobných liniek v britskom meste Solihull neďaleko Birminghamu. Podľa posledných plánov však napokon automobilka v Británii končí s výrobou tohto modelu a presúva ju do Nitry.

13.06.2018 12:00
debata (22)
Jaguar hľadá v Nitre, kde odštartuje výrobu 3.... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Tréningové centrum Jaguar Land Rover Jaguar hľadá v Nitre, kde odštartuje výrobu 3. septembra, operátorov na druhú zmenu. Produkciu si zamestnanci skúšajú v tréningovom centre.

Podľa britskej televíznej a rozhlasovej verejnoprávnej spoločnosti BBC bude závod v Solihulle vyrábať novú generáciu modelov Range Rover a Range Rover Sport, ktoré budú stáť na novej elektrickej platforme. Závod prejde rozsiahlou modernizáciou, ktorá umožní produkciu elektrických, benzínových a naftových automobilov. Britsko-indická automobilka plánuje od roku 2020 predávať len elektrifikované vozidlá. Všetky modely tak dostanú elektrický pohon a budú predávané buď ako hybridy, alebo ako elektromobily.

Nitriansky závod automobilky Jaguar Land Rover má otvoriť svoje brány v septembri tohto roku. Kompletná výroba športovo-úžitkového modelu Discovery sa spustí začiatkom roka 2019. Najneskôr do dvoch rokov má v Nitre pribudnúť výroba ďalšieho modelu, ktorého meno koncern zatiaľ nezverejnil. Aktuálne sa už pri Nitre uskutočnilo testovacie skladanie vozidla Discovery.

Discovery ide zatiaľ na naftu a benzín

Pre Slovensko je presun celej výroby modelu Discovery do závodu pri Nitre dobrou správou. Ide o model s dlhoročnou tradíciou, ktorý sa stal jedným zo symbolov automobilky. Discovery je prémiové vozidlo kategórie SUV, po ktorých dopyt globálne stúpa. V roku 2015 sa celosvetovo predalo 51-tisíc kusov tohto modelu.

Problémy s odbytom môžu v Európe spôsobiť odmietavé nálady zákazníkov k naftovým motorom. Model Discovery je totiž vybavený dvojlitrovým naftovým štvorvalcom a trojlitrovým šesťvalcom rovnako spaľujúcim naftu. Benzínové motory v ponuke zastupuje dvojlitrový štvorvalec, ku ktorému sa v tomto roku má pridať päťlitrový osemvalec.

Prepúšťanie v Solihulle, nábory v Nitre

<A> Britský závod sa pravdepodobne nevyhne prepúšťaniu. Presun výroby môže podľa britských médií vyústiť do najväčšieho prepúšťania agentúrnych zamestnancov v histórii závodu Solihull. Presný počet ohrozených pracovných miest nie je známy. Automobilka britským médiám potvrdila, že pôjde o niekoľko stoviek pracovníkov. Do závodu neďaleko Birminghamu však automobilka chce investovať stovky miliónov eur. Rušenie pracovným miest príde po tom, čo Jaguar Land Rover prepustil začiatkom tohto roka vo Veľkej Británii niekoľko stoviek zamestnancov pre klesajúci dopyt po naftových modeloch.

Rozhodnutím presunúť výrobu modelu Discovery do... Foto: Land Rover
Land Rover Discovery Rozhodnutím presunúť výrobu modelu Discovery do Nitry Jaguar Land Rover zarmútil Britov a potešil Slovensko.

"Rozhodnutie presunúť výrobu Land Rover Discovery na Slovensko a potenciálne straty niektorých agentúrnych zamestnancov v Spojenom kráľovstve sú ťažké, ale sú súčasťou našej dlhodobej výrobnej stratégie pri transformácii nášho podnikania na celom svete,“ uviedla automobilka pre britské médiá.

Plat stúpa s príplatkami a vyššou kvalifikáciou

JLR aktuálne na Slovensku zamestnáva 1 300 ľudí. Celkovo má za bránami novej fabriky nájsť zamestnanie až 2 800 ľudí. Ďalších 22-tisíc ľudí nájde zamestnanie v subdodávateľskej sieti firiem. Automobilka plánuje spustiť ďalšiu náborovú kampaň na nových zamestnancov. Výrobca sa pritom podľa jeho slov doteraz na Slovensku stretol s mimoriadne pozitívnou reakciou ľudí na ponuku práce. Ročná výrobná kapacita fabriky má po spustení výroby druhého modelu dosiahnuť 300-tisíc automobilov ročne.

Výrobca sľubuje zvyšovanie miezd. Prvý nábor už JLR oznámil v septembri minulého roka, keď sa na jednu pozíciu prihlásilo v priemere 100 uchádzačov. Až 97 percent zamestnancov aktuálne tvoria Slováci. Zvyšné tri percentná zamestnancov sú väčšinou riadiaci pracovníci zo zahraničia. Výrobca automobilov chce prilákať svojich zamestnancov vyššími mzdami v rámci regiónu. Fabrika svojim pracovníkom ponúka od 900 do 1 800 eur mesačne v hrubom. V týchto mzdách sú však započítané všetky dostupné bonusy.

Aktuálne firma hľadá napríklad kontrolóra zvarov, pričom nástupný plat je uvádzaný ako 650 eur v hrubom. Ďalej firma sľubuje kompetenčný príplatok najneskôr po skúšobnej dobe vo výške 70 eur. Mesačný bonus sa môže pohybovať od 0 do 15 percent. Budúci zamestnanec môže počítať aj s 13. platom.

Vyššie mzdy automobilka sľubuje kvalifikovaným zamestnancom. Aktuálne je napríklad otvorená pozícia elektrotechnika do oddelenia údržby v karosárni. Nástupný mesačný plat sa pohybuje na úrovni 1 196 eur v hrubom. Zamestnanec dostane taktiež 13. plat a možnosť mesačných bonusov až do 15 percent. Kompetenčný príplatok stúpa v tomto prípade na 130 eur mesačne.

Automobilke sa darí v Británii a Amerike

Automobilka zaznamenala dobrý máj, za čo môže aj uvedenie troch nových modelov. Globálne výrobca dosiahol nárast predaja o 6,1 percenta v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku. Predaných bolo 48 281 vozidiel. Pre JLR je kľúčovým trhom Čína, kde neplatia také prísne emisné predpisy ako v Európe. Napriek tomu na tomto trhu došlo k poklesu predaja o 8,1 percenta. Zákazníci v Číne totiž odkladajú svoje nákupy z dôvodu očakávaného zníženia dovozového cla k prvému júlu tohto roka.

Ešte viac sa znížil predaj v Európe. JLR predal v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku o 8,7 percenta menej. Predaje automobilky však stúpajú v zámorí a na domácom trhu. V Severnej Amerike išli v máji v rámci medziročného porovnania smerom nahor o 16,7 percenta. Vo Veľkej Británii predávala automobilka viac o 20,9 percenta. Predaje na všetkých zámorských trhoch stúpli až o 24 percent.

Land Rover Discovery je dlhoročným modelom britsko-indickej automobilky. Prvá generácia modelu prišla do predaja už v roku 1989. V závode Solihull sa vyrába Discovery už od prvej generácie. V prípade Nitry tak ide o prvý presun výroby za 29 rokov. Niektoré verzie boli montované aj v Jordánsku alebo v Malajzii.

Jaguar Land Rover na Slovensku preinvestuje 1,4 miliardy eur. Štát priamo podporil investíciu sumou 130 miliónov eur. Aktuálne je Slovensko vo finále boja aj o ďalšiu automobilku, ktorá môže otvoriť svoje brány neďaleko Košíc. V kuloároch sa skloňuje meno čínskej automobilky Zhi Dou, ktorá vyrába elektromobily. Pravdepodobnejšie má záujem o výstavbu novej fabriky nemecký prémiový výrobca BMW. Samotná automobilka nepotvrdila ani nevyvrátila možný záujem o investovanie na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanosť #Slovensko #Nitra #výroba #fabrika #Land Rover Discovery #Jaguar Land Rover