Rast ceny bitcoinu vlani čiastočne spôsobila manipulácia, tvrdia vedci

Polovicu rastu ceny bitcoinu a ďalších digitálnych mien v minulom roku možno pripísať na vrub sústredenej cenovej manipulácii, a nie dopytu investorov. K tomuto záveru dospel profesor Texaskej univerzity John Griffin a potvrdil tak podozrenie, o ktorom sa hovorilo už v dobe boomu na trhu kryptomien, uvádza správa denníka The New York Times (NYT).

13.06.2018 18:04
debata (1)

Veľa odborníkov už vtedy vyjadrilo obavy, že ceny digitálnych mien rástli prinajmenšom z časti vďaka aktivitám Bitfinexu, jednej z najväčších a najmenej regulovaných kryptomenových búr­z.

Profesor Griffin sledoval tok digitálnych žetónov, ktoré prichádzali a odchádzali z Bitfinexu a objavil niekoľko zreteľných modelov, ktoré naznačujú, že niekomu či niektorým ľuďom sa na burze podarilo dosiahnuť zvýšenie cien tých mien, ktoré na iných burzách oslabovali. Dotyčný alebo dotyční k tomu využili sekundárnu kryptomenu tether, ktorá bola vytvorená a predávaná vlastníkmi Bitfinexu na skupovanie iných digitálnych mien, píše NYT. Predstavitelia burzy v minulosti manipulácie popierali a teraz na žiadosti denníka, aby sa k článku vyjadrili, nereagovali.

Autori materiálu nemajú e-maily ani dokumenty, ktoré by dokázali, že burza Bitfinex o manipulácii s cenami vedela alebo za ne bola zodpovedná. Vedci sa museli spoľahnúť na milióny záznamov o transakciách zachytených technológiou blockchain, čo je šifrovaná databáza transakcií s kryptomenami.

Zo sledovania toku meny tether zistili, že cena bitcoinu stúpala v hodinách bezprostredne potom, keď mena prúdila do niekoľkých ďalších búrz tam, kde cena klesala. Tieto toky sa na celkovom spevnení bitcoinu podľa nich podieľajú minimálne polovicou. Ešte rýchlejšie ako bitcoin sa v spomínaných obdobiach zvyšovali vďaka nákupom cez tether ceny ďalších kryptomien. Táto prax sa skončila, keď Bitfinex tento rok prestal novú menu tether vydávať.

Odborníci, ktorých denník vyzval na posúdenie štúdie, sa zhodujú v tom, že pôsobí vierohodne, ale úplné pochopenie štruktúr si vyžaduje ďalšie analýzy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #kryptomena