Americká centrálna banka zvýšila úrokovú sadzbu

Americká centrálna banka (Fed) v stredu podľa očakávania zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu do rozpätia 1,75 až 2,00 percenta. Fed teraz predpokladá, že v tomto roku prikročí ešte ku dvom zvýšeniam úrokov.

13.06.2018 21:44
debata

Centrálna banka by tak tento rok úroky zvýšila celkovo štyrikrát, zatiaľ čo predtým počítala len s tromi zvýšeniami. V budúcom roku Fed naďalej plánuje zvýšiť sadzby trikrát.

Od základnej úrokovej sadzby Fedu sa odvíjajú úverové náklady pre podniky a spotrebiteľov. To znamená, že vklady v bankách bývajú viac úročené, zatiaľ čo dlžníkom sa predražujú pôžičky. K prvému tohtoročnému zvýšeniu základnej sadzby Fed pristúpil v marci.

Centrálna banka zároveň prisľúbila, že bude „určitý čas“ držať úroky na úrovni, ktorá bude dostatočne nízka pre stimuláciu ekonomiky.

Centrálna banka tiež predpovedala, že hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa tento rok zvýši o 2,8 percenta. Mierne tak zlepšila marcovú prognózu, v ktorej počítala s rastom o 2,7 percenta. Naďalej však predpokladá, že v budúcom roku sa hospodársky rast spomalí na 2,4 percenta a v roku 2020 na dve percentá.

V eurozóne drží Európska centrálna banka (ECB) základný úrok na nule.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed