Rodičom s malými deťmi koalícia zníži dane. Kažimír chce prepočty

Nový sociálny balík cieli na rodiny. Jedným z opatrení má byť zdvojnásobenie daňového bonusu na dieťa do šesť rokov, čo rodičovi zníži dane a zvýši čistú výplatu takmer o 22 eur.

14.06.2018 06:00 , aktualizované: 15:06
debata (39)

Daňový bonus na dieťa do šesť rokov sa týka rodičov asi 300-tisíc detí. Po novom by si rodič mohol z daní namiesto 21,56 eura na dieťa a mesiac odrátať 43,12 eura. Ročne by si tak mohol z daní odpočítať 517,44 eura. V prípade, že má dve menej ako šesťročné deti, by išlo o vyše tisíc eur ročne. Na dieťa staršie ako šesť rokov by si pritom ročne mohol naďalej odpočítať 258,72 eura. Nárok na daňový bonus majú tí, čo zarobia ročne aspoň šesťnásobok minimálnej mzdy – v tomto roku je to 2 880 eur.

Zvýšenie daňového bonusu je návrh z dieľne Mostu – Híd. Návrh prichádza po tom, čo sa koalícia Smeru, SNS a Mostu – Híd podľa zistení Pravdy dohodla na podpore obedov zdarma. Tie budú platiť od roku 2019 pre pol milióna detí v poslednom ročníku škôlky a tiež všetkých žiakov základných škôl. Obedy stoja doteraz rodičov 1,20 eura za deň.

"Pripravujeme ešte opatrenie na financovanie školských autobusov a zdvojnásobenie daňového bonusu na deti do šesť rokov,“ povedala pre denník Pravda hovorkyňa Mostu – Híd Klára Debnárová.

Denník Pravda dnes v súvislosti s návrhom Mostu – Híd na vyšší daňový bonus oslovil aj ministra financií Petra Kažimíra. „My sme povinní prepočítať dopad každého jedného návrhu zo súčasnej studnice nápadov a po prepočítaní predložíme vláde aj verejnosti možné dopady. Takýto návrh má určite pozitívny dopad na príjmy domácnosti s viacerými deťmi. Na druhej strane asi pravdepodobne negatívne dopadne na príjmy miest a obcí,“ povedal Kažimír.

Rast daňového bonusu spraví takmer 80-miliónovú dieru vo výbere daní z príjmu fyzických osôb, ktoré putujú samosprávam. Na druhej strane príjmy obcí z daní v posledných rokoch kontinuálne rastú. Podľa štátneho rozpočtu by v tomto roku mali na daniach dostať okolo 2,5 miliardy eur. Teda takmer o 150 miliónov eur viac ako vlani.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #rodina #koalícia #daňový bonus