Naftogaz nemôže nechať zhabať majetok Gazpromu, súd to pozastavil

Ruskému Gazpromu sa podarilo pozastaviť výkon verdiktu švédskeho arbitrážneho súdu o zmluvách o tranzite plynu s ukrajinskou štátnou firmou Naftogaz.

14.06.2018 16:01
debata (18)

Rozhodnutie odvolacieho súdu bráni Naftogazu, aby sa pokúsil zabaviť majetok Gazpromu mimo Ruska, oznámila vo štvrtok ruská spoločnosť. Naftogaz uvádza, že pozastavenie je len dočasné a že požiadal súd o jeho zrušenie.

Naftogaz upozornil, že súd rozhodol o pozastavení, bez toho aby ho vypočul. Požiadal tiež, aby toto rozhodnutie bolo zrušené, a očakáva, že jeho žiadosť bude čoskoro vypočutá, napísala agentúra Reuters.

Spory okolo plynu sú sprievodným javom zhoršených vzťahov medzi Kyjevom a Moskvou po ruskej anexii Krymu a vypuknutí povstania proruských separatistov na východe Ukrajiny. Gazprom a Naftogaz sa pre svoje spory obrátili na arbitrážny súd v Štokholme v júni 2014. Spory sa týkajú zmlúv o dodávkach ruského plynu pre Ukrajinu a tranzite ruského plynu do Európy cez územie Ukrajiny. Obe zmluvy sú platné do 31. decembra 2019.

V prípade zmluvy o dodávkach arbitrážny súd nariadil Naftogazu doplatiť Gazpromu za dodávky. V druhom prípade však súd vo februári rozhodol, že Gazprom musí doplatiť Naftogazu za tranzit. Po započítaní oboch záväzkov Gazprom dlhuje Naftogazu viac ako 2,5 miliardy USD.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Je kľúčovým dodávateľom plynu pre rad európskych krajín vrátane Slovenskej republiky.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom #Naftogaz