Trump provokuje Čínu, pripravil pre ňu ďalšie clá

Americký prezident Donald Trump splnil svoje hrozby a rozhodol o uvalení cla 25 % na čínsky tovar za 50 miliárd USD. Pohrozil ďalšími, ak Čína odpovie rovnako.

15.06.2018 08:54 , aktualizované: 17:09
debata (53)

Ešte pred oficiálnym oznámením o tom informovali v noci na piatok médiá s odvolaním sa na informované zdroje.

Trump v piatok uviedol, že uvalí ďalšie clá, ak Peking odpovie odvetnými opatreniami. Clá sa podľa jeho slov dotknú čínskych tovarov, „ktoré obsahujú priemyselne dôležité technológie“, bez toho aby konkretizoval tieto produkty.

Čína okamžite prijme odvetné opatrenia voči akémukoľvek kroku USA, ktorý by znamenal uvalenie ciel na čínske tovary. Vyhlásilo to v piatok čínske ministerstvo zahraničných vecí. Hovorca ministerstva Keng Šuang zároveň uviedol, že Čína by zrušila všetky svoje záväzky, na základe ktorých má zvýšiť nákupy amerických tovarov. „Ak USA prijmú jednostranné a protekcionistické opatrenia, ktoré poškodia záujmy Číny, okamžite budeme reagovať,“ povedal hovorca.

Úrad obchodného splnomocnenca USA informoval, že clá sa začnú vyberať od 6. júla. Americká administratíva zároveň pracuje na reštrikciách voči čínskym investíciám, ktoré má zverejniť do 30. júna.

Trump tvrdí, že clá sú odvetou za postup Číny v oblasti duševného vlastníctva. Očakáva sa, že po ich oznámení Čína zavedie odvetné clá na dovoz amerického tovaru, ako sóje, hovädzieho, automobilov, chemikálií a lietadiel. Tento zoznam Čína predstavila na začiatku apríla.

Rozhodnutie o uvalení ďalších ciel na čínsky tovar prichádza po rokovaniach medzi zástupcami USA a Číny zameraných na zvýšenie nákupov amerických poľnohospodárskych a energetických komodít Pekingom a zníženie obchodného deficitu s Čínou. Americký minister obchodu Wilbur Ross sa tento mesiac stretol s predstaviteľmi Číny, ktorí mu predložili návrh na kúpu ďalších komodít a priemyselných tovarov za zhruba 70 miliárd USD. Podľa zdrojov však Trump ponuku neprijal, napísala agentúra Reuters.

Obchodná politika Trumpa by sa tiež mohla dostať do kolízie so snahou zbaviť Kórejský polostrov jadrových zbraní, upozornila agentúra AP. Trump dlho sľubuje, že splní svoje predvolebné sľuby a zasiahne proti tomu, čo označuje za nekalé čínskej obchodnej praktiky. Clá však môžu skomplikovať jeho snahy zabezpečiť si podporu Číny v rokovaniach so Severnou Kóreou.

Americká vláda tiež pracuje na návrhu obmedzenia čínskych investícií, ktorý by mal byť hotový do konca júna. Trump zatiaľ nenaznačil, že by chcel od tohto zámeru ustúpiť.

Trump urobil zo zníženia deficitu obchodu s Čínou jeden z kľúčových bodov svojej predvolebnej kampane. Čínu viní z nekalých obchodných praktík, okrem iného z krádeží amerického duševného vlastníctva. Vlani deficit obchodu USA s Čínou predstavoval 336 miliárd USD. Trump už skôr žiadal Čínu, aby svoj obchodný prebytok s USA znížila až o 200 miliárd USD.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #clo #obchodná vojna