Vstup do eurozóny bol pre Slovensko správnym krokom, tvrdia firmy

S odstupom času možno jednoznačne konštatovať, že vstup do eurozóny bol pre Slovensko správnym krokom, hovoria zamestnávatelia.

15.06.2018 17:12
debata (29)

„V porovnaní s okolitými krajinami v regióne sme získali významnú výhodu, z ktorej ťažíme dodnes. V danom období boli prirodzene zmiešané nálady na prijatie eura. Veľmi citlivo túto novú situáciu vnímali najmä menšie firmy, ktorým chýbali skúsenosti a aj ľudia, ktorí by sa zmenami mohli detailne zaoberať,“ uviedla tlačová hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Miriam Špániková..

Mnohé veľké firmy podľa Špánikovej už mali skúsenosti a nastavené procesy z materských spoločností, ktoré euro už zavádzali. Obyvatelia sa skôr obávali zdražovania tovarov a služieb, ktoré by mohli mať negatívny vplyv na ich ekonomickú situáciu a domácnosť. V konečnom dôsledku však podnikatelia vnímali euro ako stabilnú menu, ktorá uľahčí obchodný styk s krajinami eurozóny, zjednoduší prehľad o cenách a pritiahne zahraničných investorov.

„Postoj k zavedeniu eura sme mali kladný a kladne sme hodnotili úsilie o vstup do eurozóny. Vždy je lepšie byť súčasťou veľkého celku, ako v malom sa pretĺkať samostatne. Dvojnásobne to platí v ekonomickej oblasti, keď Slovensko je otvorená a proexportná ekonomika,“ uviedol v stanovisku Vladimír Hutta, výkonný riaditeľ Asociácie vonkajšej reklamy.

Očakávania sa podľa Huttu v podstate naplnili. „Domnievame sa, že k úspešnému rozvoju Slovenska prispela účasť v eurozóne nielen makroekonomicky, ale aj v súkromnej sfére. Stačí pozrieť po obciach na Slovensku a vidieť vzmáhajúcu sa životnú úroveň obyvateľstva aj bývalých najchudobnejších regiónov Oravy, Kysúc, Liptova. A naozaj je príjemné prejsť viacero hraníc a cestovať po Európe vlastne bez potreby zmeny meny za ‚vlastnú‘ menu od Rakúska až po Kanárske ostrovy. Vzhľadom na uvedené hodnotíme tento krok Slovenska ako prezieravý a múdry,“ doplnil Hutta.

„Všetci sme boli plní očakávaní a myslím si, že to bol správny krok a neuškodil ani firmám a ani fyzickým osobám. To, že sa dnes tento postup spochybňuje, je dôsledkom benevolencie a politických hier niektorých štátov a politikov. Prínosom je zjednodušenie medzinárodných obchodov, ale aj bezproblémového cestovania našich občanov v rámci EÚ, lebo takmer všade sa dá platiť eurom. Aj porovnanie platov a cien u nás a západných štátoch je ľahšie a bez potrebného prepočítavania môžeme okamžite nadávať na rozdielne podmienky,“ dodal v stanovisku špecialista Únie dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Milan Chúpek.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #euro #eurozóna