Euro prinieslo Slovákom vyššie platy

Ministerstvo financií hodnotí vstup Slovenska do eurozóny pozitívne. Spoločná európska mena priniesla občanom vyššie platy, s členstvom v eurozóne však prišla aj povinnosť ručiť za záväzky v eurovale. Uviedol to pre TASR tlačový odbor rezortu financií.

16.06.2018 11:48
debata (222)

Vstup do eurozóny bol podľa MF súčasťou reformnej stratégie Slovenska orientovanej na integráciu do európskych a transatlantických štruktúr.

„Slovensko si sľubovalo od vstupu do eurozóny prijatie pevnej meny s nízkou infláciou, prílev zahraničných investícií, podieľanie sa na rozhodnutiach menovej únie a v neposlednom rade aj skvalitnenie inštitucionálneho riadenia fiškálnej a menovej politiky,“ priblížilo ministerstvo.

Celkovo hodnotí rezort financií prijatie eura pozitívne. „Podľa analytikov máme vďaka euru približne o 4 % vyššie príjmy, ako by sme mali bez neho,“ skonštatovalo MF s tým, že občanom prinieslo euro vyššie platy. Zároveň však poukázalo na to, že s členstvom v eurozóne prišla aj vyššia miera solidarity s ostatnými členmi klubu v podobe ručenia za záväzky v eurovale.

Euro pomohlo v čase krízy

Slovensko vstúpilo do eurozóny v roku 2009, v čase, keď aj Európu zasiahla globálna finančná kríza. V tom čase nám euro pomohlo. Uviedol to bývalý splnomocnenec vlády pre zavedenie eura Igor Barát.

„Pre malú a otvorenú ekonomiku ako má Slovensko, bolo euro viac záchranou než príťažou. Som presvedčený, že bez eura by sa nás kríza dotkla silnejšie a zasiahla by nás viac,“ konštatoval Barát.

Euro je na Slovensku už takmer desaťročie úspešný príbeh a pomohlo tomu, že sme sa z krajiny druhého integračného sledu na prelome storočí dostali do popredia nových členských štátov Únie.

„Sme jedinou krajinou v rámci Vyšehradskej štvorky, ktorá úspešne zaviedla spoločnú menu. Pomáha to aj nášmu imidžu navonok. Ak nás na začiatku tohto storočia považovali v rámci integrácie do EÚ za krajinu druhého sledu až za Poliakmi, Maďarmi a Čechmi, tak vďaka tomu, že sme naštartovali reformy a naprieč krajinou boli všade schopní ľudia, ktorí ich realizovali, prišla zmena k lepšiemu. Sme prvou a jedinou krajinou v regióne, ktorá absolvovala všetky integračné kroky, lebo sme členom EÚ, NATO, OECD, Schengenu i eurozóny,“ upozornil Barát.

K úspechu eura pomohlo aj to, že na Slovensku je až doteraz politický a spoločenský konsenzus týkajúci sa jeho zavedenia. „Zavedenie eura u nás nikdy nebolo a dodnes nie je témou politických sporov. Nie som si istý, či tu existuje iná takáto veľká téma s podobným konsenzom. Výhodnosť prijatia eura nespochybnila na Slovensku žiadna relevantná autorita,“ dodal Barát.

Pred desiatimi rokmi, 17. júna 2008, Európsky parlament odhlasoval vstup Slovenska do eurozóny k 1. januáru 2009. Európsky zákonodarný zbor, ktorý mal v tejto otázke len poradný hlas, postupoval v súlade s rozhodnutím výboru pre ekonomické otázky, ktorý podporil správu maltského poslanca Davida Casu o zavedení eura na Slovensku. O tri dni neskôr Rada Európskej únie v zložení hláv štátov definitívne potvrdila prijatie Slovenska do eurozóny.

222 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #euro #eurozóna