Nová Čína: Múdri muži stavajú mosty, hlupáci múry

Čínske médiá sa vo svojich komentároch posmievajú piatkovému oznámeniu amerického prezidenta Donalda Trumpa o uvalení cla vo výške 25 percent na čínsky tovar, ktorého ročný dovoz dosahuje hodnoty 50 miliárd dolárov.

17.06.2018 07:38
debata (25)

Clá sa začnú uplatňovať v dvoch fázach – na tovar, ktorého ročný dovoz dosahuje hodnoty 34 miliárd dolárov, sa začnú vyberať 6. júla. Peking v odvete taktiež od 6. júla zaťaží 25-percentným clom americký tovar za 34 miliárd dolárov.

„Múdri muži stavia mosty, hlupáci múry,“ napísala agentúra Nová Čína s očividnou narážkou na Trumpov ústredný volebný sľub postaviť na hranici s Mexikom múr proti prisťahovalcom a pašerákom.

„Pokračovať v nastúpenej ceste expanzie a otvárania sa je tou najlepšou čínskou odpoveďou na obchodný spor medzi Čínou a Spojenými štátmi,“ dodala agentúra s tým, že rovnakú povinnosť by mali mať všetky veľké štáty.

Poznámka o múre vyvolala na twitteri veľkú pozornosť. Veľa ľudí pripomenulo, že o hlúposti stavať múry káže krajina, ktorá postavila najdlhšia múr na svete. Ďalší poznamenávajú, že čínsky múr je dokonca vidieť z kozmu.

Denník komunistickej strany People's Daily Trumpov zámer kritizoval ako posadnutosť americkej administratívy zastávať úlohu hanebného podkopávača globálnej ekonomiky. Čínsky denník Global Times, vydávaný v angličtine, usudzuje, že Trump rozrýva svetový poriadok, aby sa zapáčil voličom, ktorí si myslia, že prezident bojuje za nich.

Ďalší anglicky písaný čínsky denník China Daily však verí, že je stále možné predísť najhoršiemu. „Vzhľadom k častým obratom administratívy Donalda Trumpa je zatiaľ príliš skoro vyvodzovať záver, že vypukne obchodná vojna,“ napísal.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #clo #Donald Trump #obchodná vojna