Návrat od eura ku korune by bol drahý a bolestný

Proces návratu k pôvodnej mene by bol pre ekonomiku krajiny nákladný a bolestivý. Zhodujú sa na tom ekonomickí analytici, podľa ktorých by odchod z eurozóny sprevádzalo výrazné oslabenie meny a spomalenie ekonomického rastu krajiny.

17.06.2018 17:01
debata (158)

Proces návratu k pôvodnej mene zatiaľ žiadna z krajín nevyskúšala, hoci podľa Andreja Rajčányho, riaditeľa portfólio manažmentu z Across Private Investments, sa pokusy objavujú z času na čas v rôznych obmenách vo viacerých štátoch eurozóny. Národná banka Slovenska (NBS) zároveň upozorňuje, že euro je úmyselne skonštruované ako jednosmerný proces.

„Je to tak preto, aby prípadné špekulácie na odchod nejakej krajiny z eurozóny nemohli viesť k útokom na túto krajinu,“ objasnila Martina Vráblik Solčányiová z NBS.

Náklady na vystúpenie z eurozóny by boli podľa analytikov vysoké aj preto, že dlhy voči inštitúciám v eurozóne by sa museli vyplatiť v eurách. „A keďže by nová mena s veľkou pravdepodobnosťou voči euru oslabila, tak by to prinieslo prudký rast nákladov na obsluhu súkromného a verejného dlhu,“ dodal analytik XTB Kamil Boros.

V súčasnej situácii sú však podľa Stanislava Pánisa z J&T Banky podobné úvahy zbytočné, pretože proces by bol komplikovaný a sprevádzaný veľkými neistotami. Zároveň by podľa neho výrazne podkopal kredibilitu krajiny.

Vráblik Solčányiová zdôraznila, že nie sú vytvorené žiadne mechanizmy, ako opustiť eurozónu. „Keďže zmluva o EÚ nepozná žiadny mechanizmus na odchod krajiny z eurozóny, akýkoľvek pokus o vystúpenie z nej by bol živelný a spojený s masívnou krízou na finančnom trhu,“ priblížila.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna