Britská ekonomika zrejme vzrastie najpomalšie od roku 2009

Pre neistoty spojené s odchodom Británie z Európskej únie, vyššie ceny ropy a obavy z obchodnej vojny britská ekonomika zrejme tento rok vykáže najpomalší rast od roku 2009. Uviedla to v pondelok Britská obchodná komora (BCC). Zvýšenie hrubého domáceho produktu v tomto roku predpovedá na 1,3 percenta, v budúcom roku potom na 1,4 percenta.

18.06.2018 08:35
debata

„Ak sa predpoveď vyplní, Británia v tomto kalendárnom roku zaznamená najslabší hospodársky rast od roku 2009, keď zápasila s globálnou finančnou krízou,“ uviedla BCC. Prognózy pre tento i budúci rok znížila z minulého odhadu o 0,1 percentu­álneho bodu.

Na konci minulého roka bola britská ekonomika v rámci skupiny siedmich popredných ekonomík G7 najpomalšia a v prvých troch mesiacoch 2018 vzrástla medziročne len o 1,2 percenta, čo je najmenej od roku 2012.

Britská centrálna banka predpokladá, že po slabšom štarte sa hospodárstvo zotaví a HDP za celý rok 2018 stúpne o 1,4 percenta, v roku 2019, po brexite, potom o 1,7 percenta. BCC však domnieva, že za slabší tohtoročný štart môže viac než len nezvyčajne chladné počasie a že vývoj ekonomiky nie je pre banku dôvodom k zvýšeniu úrokových sadzieb, ako od nej väčšina ekonómov očakáva v auguste.

BCC apeluje na vládu, aby sa sústredila na domáce podnikateľské prostredie a podnikla kroky na obmedzenie neistôt, s ktorými sa firmy stretávajú. Len pre brexit sa podľa odhadu BCC podnikateľské investície medzi rokmi 2017 a 2018 zníži o polovicu. Rast sektora služieb, ktorý tvorí 80 percent ekonomiky, komora odhaduje na 1,2 percenta, čo je najnižšia úroveň od roku 2010, uviedol spravodajský server BBC.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #HDP #Brexit