Trump pohrozil Číne ďalšími clami

Americký prezident Donald Trump požiadal Úrad obchodného splnomocnenca USA o vyčlenenie čínskeho tovaru v hodnote 200 miliárd dolárov, na ktoré by Spojené štáty uvalili desaťpercentné clo. V noci na utorok o tom informovala agentúra Reuters s tým, že Trump svoju požiadavku zdôvodnil neprijateľnou čínskou politikou. Čínske ministerstvo obchodu už podľa agentúry Reuters varovalo, že na prípadné nové americké opatrenia rozhodne odpovie.

19.06.2018 07:01
debata (11)

Trump v uplynulom týždni rozhodol o uvalení cla vo výške 25 percent na čínsky tovar, ktorého ročný dovoz dosahuje hodnoty 50 miliárd USD, na čo Peking reagoval odvetným opatreniam na dovoz amerického tovaru v rovnakej hodnote. Americký prezident chce preto na čínske protiopatrenia odpovedať clom na tovar v hodnote 200 miliárd USD.

„Akonáhle bude právny proces dokončený, tieto clá začnú platiť, ak Čína nezmení svoje praktiky a ak bude trvať na nových clách, ktorá nedávno oznámila,“ povedal Trump. Pohrozil tiež, že na prípadné čínske protiopatrenia uvalí USA clo na tovar za ďalších 200 miliárd USD. Čínske ministerstvo obchodu oznámilo, že na prípadné nové americké clá tvrdo odpovie kvalitatívnymi a kvantitatívnymi opatreniami.

Trump minulý týždeň vyhlásil, že clá sú odvetou za postup Číny v oblasti duševného vlastníctva. Clá sú podľa neho „nevyhnutné, aby sa zabránilo ďalšiemu nespravodlivému presunu amerických technológií a duševného vlastníctva do Číny a na ochranu pracovných miest“ v Spojených štátoch a stanú sa prvým krokom na ceste k dosiahnutiu rovnováhy obchodných vzťahov medzi USA a Čínou.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #clo #obchodná vojna