EÚ je pripravená rokovať s USA o obchodnom spore

Európska únia je pripravená začať s USA rozhovory o riešení obchodného sporu, ktorý rozpútalo zavedenie amerických ciel na dovoz ocele a hliníka. Uviedla to vo štvrtok európska komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová.

21.06.2018 10:26
debata (2)

„Rozhovorom so Spojenými štátmi sme vždy otvorení. Celá Európska únia je založená na myšlienke rozhovorov,“ vyhlásila Malmströmová, ktorá je na návšteve Nového Zélandu. Americké clá na dovoz ocele a hliníka sú podľa nej nezákonné, pretože odporujú pravidlám Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Spojené štáty zaviedli clá na dovoz ocele vo výške 25 percent a na dovoz hliníka vo výške desať percent už v marci. Európska únia, Kanada a Mexiko mali z platenia týchto poplatkov dočasnú výnimka, ktorá ale koncom mája vypršala.

V piatok začne Európska únia uplatňovať odvetné clá vo výške 25 percent na dovoz vybraného amerického tovaru, ktorého ročný dovoz do EÚ dosahuje hodnotu 2,8 miliardy eur.

Zoznam amerických výrobkov, ktoré budú terčom nových ciel, zahrňuje produkty z ocele a hliníka, poľnohospodárske výrobky a rôzny ďalší tovar. Sú na ňom napríklad motocykle, džínsy alebo whisky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #obchodná vojna