Únia už uplatňuje clá na vybraný americký tovar

Od piatka začína Európska únia (EÚ) uplatňovať dovozné clá na vybrané americké produkty. Je to odveta Bruselu na rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa uvaliť dovozné clá na európsku oceľ a hliník vo výške 25 %, respektíve 10 %.

22.06.2018 12:00
debata

Pôvodne Trump rozhodol o zavedení ciel na oceľ a hliník pre viaceré krajiny už v marci, v prípade EÚ, Mexika a Kanady však USA uplatnili dočasnú výnimku s cieľom vytvoriť priestor na rokovania. Brusel síce ponúkol Washingtonu výmenou za trvalé vyňatie spod ciel určité obchodné úľavy, tie však Spojeným štátom nestačili a predĺženie výnimky po 1. júni zamietli.

Európska únia následne oznámila, že zavedie odvetné clá na americké tovary, a to s platnosťou od 22. júna. V prvej fáze sa clá EÚ týkajú amerických produktov v ročnej hodnote 2,8 miliardy eur, pričom väčšina z nich bude zaťažená clom vo výške 25 %. Ide o produkty, ako pomarančová šťava, arašidové maslo, whiskey, džínsy, motorky a rozličné produkty z ocele.

„Nechceli sme sa dostať do tejto pozície. Bohužiaľ, jednostranné a neopodstatnené rozhodnutie Spojených štátov zaviesť dovozné clá na oceľ a hliník z EÚ nám nedáva inú možnosť,“ povedala v stredu (20. 6.) komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová. „Medzinárodný obchod, ktorý sme v priebehu rokov rozvíjali ruka v ruke s našimi americkými partnermi, nemožno porušiť bez reakcie z našej strany,“ dodala komisárka, ktorá odpoveď EÚ označila za „dobre zváženú, primeranú a v súlade s pravidlami WTO“.

Brusel celkovo plánuje protiopatrenia v hodnote 6,4 miliardy eur. To je rovnaká hodnota ako hodnota exportu z EÚ, ktorý podlieha americkým dovozným clám. Zostávajúcich 3,6 miliardy eur chce Brusel uplatniť neskôr.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #clo #obchodná vojna