Trump eskaluje obchodnú vojnu, hrozí clom na autá

Americký prezident Donald Trump v piatok na twitteri pohrozil Európskej únii dvadsaťpercentným clom na dovoz automobilov, ak EÚ čoskoro nezruší svoje ochranné opatrenia proti Spojeným štátom.

22.06.2018 17:13
debata (38)

Agentúra Reuters poznamenala, že vyhlásenie Trump urobil mesiac po tom, čo jeho administratíva začala prešetrovať, či dovoz áut a autodielov nie je pre USA bezpečnostným rizikom.

„S ohľadom na clá a obchodné bariéry uvalené Európskou úniou na USA a ich skvelé spoločnosti a robotníkov, zaťažíme dvadsaťpercentným clom všetky ich autá, ktorá smerujú do USA, ak spomínané clá a bariéry nebudú čoskoro odbúrané,“ napísal Trump s výzvou, aby sa autá montovali v USA.

Pokiaľ ide o súčasné únijné clo na dovoz automobilov, tak EÚ voči USA uplatňuje desaťpercentné clo, kým dovoz do USA podlieha clu 2,5 percenta u osobných vozidiel a 25 percent u dodávkových a športovo-úžitkových automobilov.

Na Trumpovu hrozbu zareagovali akcie európskych automobiliek poklesom. Napríklad nemecký Volkswagen bezprostredne strácal okolo jedného percenta, akcie ďalšej nemeckej automobilky Daimler odpisovali 1,5 percenta a podobne akcie BMW boli slabšie o 2,2 percenta. Taliansky výrobca áut Fiat Chrysler strácal 2,8 percenta. Neskôr ale časť počiatočných strát zmazali. Hlavný index nemeckých akcií DAX vplyvom strát automobiliek dokonca odovzdal všetky zisky a začal klesať. Neskôr sa vrátil k rastu, hoci len k miernemu.

Český ekonóm Lukáš Kovanda zo spoločnosti Cyrrus vo vyhlásení uviedol, že Trumpove ohlásené opatrenie je namierené najmä proti nemeckým automobilkám na čele s BMW a Daimlerom, ale najväčšie škody by v pomere k hrubému domácemu produktu zaznamenalo Slovensko.

„Naopak, Česká republika by Trumpov zamýšľaný krok bezprostredne prakticky nepocítila. Do Spojených štátov vlani zamierili len necelé štyri desiatky automobilov vyrobených v Česku. Dokonca ani českí subdodávatelia, napríklad dodávatelia súčiastok a autodielov, by priamym spôsobom neboli výrazne zasiahnutí. Celkové priame škody, ktoré by česká ekonomika utrpela, možno vyčísliť v desiatkach miliónov korún,“ uvádza Kovanda.

EÚ je teraz so Spojenými štátmi v obchodnom spore, pretože Washington zaviedol clá na dovoz ocele vo výške 25 percent a na dovoz hliníka vo výške desať percent. Pretože sa záležitosť nepodarilo vyriešiť, začala EÚ od piatku uplatňovať clo 25 percent na dovoz niektorých tovarov z USA. Terčom nových ciel sú výrobky z ocele a hliníka, poľnohospodárske a rôzne ďalšie tovary, okrem iného motocykle, džínsy alebo whisky.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #obchodná vojna #clá