Guvernér Kentucky sa neobáva o whisky, clami si podľa neho EÚ kope peňažný hrob

Guvernér amerického štátu Kentucky Matt Bevin znevažuje vplyv európskych ciel na tamojších výrobcov whisky. V televíznom rozhovore s agentúrou Bloomberg tiež uviedol, že si Európska únia zavádzaním ciel kope "peňažný hrob". Jeho výroky sú ale v priamom rozpore s obavami zástupcov výrobcov tohto nápoja, informovala agentúra AP.

23.06.2018 07:30
debata (11)

EÚ totiž len v roku 2017 z celkového exportu americkej whisky a ďalších destilátov za viac ako 450 miliónov dolárov doviezla tovar za takmer 200 miliónov dolárov.

Bevin však Európu označil za „malú časť“ trhu s whisky a zľahčoval obavy, že by clá mohli poškodiť producentov ikonického nápoja z regiónu Bluegrass na severe Kentucky.

EÚ je so Spojenými štátmi v obchodnom spore, pretože Washington zaviedol clá na dovoz ocele vo výške 25 percent a na dovoz hliníka vo výške desať percent. Záležitosť sa nepodarilo vyriešiť, preto začala EÚ od piatku uplatňovať clo 25 percent na dovoz niektorých tovarov z USA.

Terčom nových ciel sú výrobky z ocele a hliníka, poľnohospodárske a rôzne ďalšie tovary, okrem iného motocykle, džínsy, alebo práve whisky.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #whisky #obchodná vojna