Harley pre clá ceny nezvýši, presunie z USA výrobu pre Európu

Americký výrobca motocyklov Harley-Davidson sa pre európske clá uvalené na dovoz výrobkov zo Spojených štátov nechystá zvýšiť ceny.

25.06.2018 15:52
debata (7)

Pretože mu ale nové clá clá zdvihnú náklady, presunie podľa svojho pondelkového oznámenia výrobu určenú pre Európu z USA do zámoria.

Spoločnosť vyčísľuje dodatočné náklady na zvyšok tohto roka medzi 30 miliónmi a 45 miliónmi dolárov. Európske clo na dovoz jej slávnych motoriek vyrábaných v USA sa totiž zvýšilo na 31 percent z pôvodných šesť percent.

Podľa vyjadrenia podniku sťaží clo zákazníkom možnosť zaobstarať si jeho výrobky a poškodí ich predajcov. V ankete medzi nadšencami pre túto značku na hamburských Dňoch Harleya umiestnenej na webe magazínu Der Spiegel však potenciálni zákazníci uvádzajú, že si vytúženú motorku doprajú aj napriek vyššej cene.

EÚ je teraz so Spojenými štátmi v obchodnom spore, pretože Washington zaviedol clá na dovoz ocele vo výške 25 percent a na dovoz hliníka vo výške desať percent. Keďže sa záležitosť nepodarilo vyriešiť, začala EÚ od minulého piatku uplatňovať clo 25 percent na dovoz niektorých tovarov z USA. Terčom nových ciel sú výrobky z ocele a hliníka, poľnohospodárske a rôzne ďalšie tovary, okrem iného džínsy, whiskey alebo práve motocykle.

Harley Davidson má od roku 2011 továreň v Indii a motorky montuje aj v Brazílii, výrobňu stavia aj v Thajsku. Prenos produkcia mimo územia USA v minulosti kritizovali tamojšej odborové zväzy.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #Harley-Davidson #obchodná vojna #clá