Burzy padali v Európe i zámorí, obchodná vojna straší obchodníkov

Obchodné spory a politická neistota spôsobili, že burzy v pondelok prudko klesali - tak európske, ako aj americké.

26.06.2018 00:00
debata (4)

Európske burzy v pondelok výrazne oslabili. Dôvodom sú medzinárodné obchodné spory, politická neistota, rovnako ako pokles na Wall Street.

Kľúčový nemecký akciový index Dax v pondelok stratil 2,26 % a uzavrel na úrovni 12.270.33 bodu. To bol jeho druhý najprudší pokles v tomto roku. Index blue-chipov z eurozóny EuroStoxx 50 sa znížil o 2,10 % na 3369,21 bodu a kľúčový francúzsky index CAC 40 padol o 1,92 % na 5283,86 bodu. Britský FTSE 100 klesol o 2,24 % na 7509,84 bodu.

Aj americké akcie začali týždeň výrazným poklesom. Investori totiž majú obavy z negatívnych dôsledkov obchodných sporov medzi Spojenými štátmi a ďalšími poprednými ekonomikami. Na poklese akciového trhu sa veľkou mierou podieľali technologické fir­my.

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, v pondelok stratil 1,33 percenta a obchodovanie uzavrel na 24 252,80 bodu. Širší index S&P 500 klesol o 1,37 percenta na 2717,07 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite sa znížil dokonca o 2,09 percenta na 7532,01 bodu. Indexy S&P 500 a Nasdaq tak zaznamenali najprudšie jednodňové straty za viac ako dva mesiace, uviedla agentúra Reuters.

Denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na svoje zdroje informoval, že ministerstvo financií USA pripravuje opatrenia, ktoré by zabránili firmám s najmenej 25-percentnú čínskou účasťou kupovať americké podniky s „priemyselne významnou technológiou“.

Americký prezident Donald Trump navyše v piatok na twitteri pohrozil Európskej únii dvadsaťpercentným clom na dovoz automobilov. Európska komisia následne varovala, že v prípade zavedenia tohto cla urobí príslušné protiopatrenia.

EÚ už v piatok začala uplatňovať clá vo výške 25 percent na dovoz niektorých tovarov zo Spojených štátov, napríklad motocyklov, džínsov alebo whisky. Reagovala tak na americké clá na dovoz ocele a hliníka.

Výrazný pokles v pondelok zaznamenali napríklad akcie amerického výrobcu motocyklov Harley-Davidson. Ten odhadol, že nové európske clá mu prinesú dodatočné náklady v objeme až 100 miliónov dolárov ročne. Dole zamierili aj akcie technologických spoločností Facebook, Amazon, Netflix a Alphabet. Investori totiž vyberali svoje zisky po tom, keď sa ceny akcií týchto štyroch podnikov minulý týždeň vyšplhali na rekordné maximá.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #burzy #obchodná vojna