Trnavská župa dotuje piešťanské letisko, bez dotácie by neprežilo

Trnavský samosprávny kraj poskytol spoločnosti Letisko Piešťany dotáciu 200-tisíc eur. Peniaze sú určené na udržanie prevádzkyschopnosti letiska, nemožno ich použiť na úhradu záväzkov z minulosti. Dotovať malé letiská umožňuje výnimka Európskej komisie.

26.06.2018 12:27
debata (3)

"Využili sme túto možnosť, pretože v žiadnom prípade pri takom malom počte príletov, odletov a pasažierov nie je možné, aby letisko bez dotácie existovalo. Predpokladám, že do dvoch rokov rozbehneme podnikateľské aktivity tak, že dotáciu nebudeme potrebovať,“ povedala Anna Mierna, predsedníčka predstavenstva spoločnosti Letisko Piešťany.

Pripomenula, že predchádzajúce vedenie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) plánovalo posunúť letiskovú spoločnosť do likvidácie. V súčasnosti sa podľa Miernej hlásia podnikatelia, záujemcovia o lety, organizovanie leteckých dní, parkovanie malých súkromných lietadiel a vrtuľníkov, čo dáva predpoklad na fungovanie letiska v budúcnosti. Mierna tiež rokuje s bankou o prefinancovaní neštandardných súkromných pôžičiek z minulosti.

Trnavský samosprávny kraj ako majoritný akcionár navrhoval v roku 2016 likvidáciu spoločnosti Letisko Piešťany. Pod tlakom vedenia mesta Piešťany a mohutnej občianskej iniciatívy sa tak napokon nestalo. Záchranu a „rozlietanie“ regionálneho letiska v známom kúpeľnom meste sľuboval pred minuloročnými krajskými voľbami terajší predseda TTSK Jozef Viskupič.

Okrem Trnavského samosprávneho kraja (59,31 %) sú ďalšími akcionármi v spoločnosti mesto Piešťany (20,04 %) a ministerstvo dopravy (20,65 %). Letisko už celé roky zápasí s malým záujmom o jeho služby.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #Trnavský samosprávny kraj #letisko Piešťany