Výstavba D1 pri Prešove pokračuje podľa plánu, minister si to skontroloval

Prešovčania musia v tomto období počítať s viacerými stavbami v meste a jeho okolí. Najočakávanejším projektom je juhozápadný obchvat mesta na diaľnici D1 v úseku Prešov, západ – Prešov, juh s diaľničným tunelom Prešov.

26.06.2018 17:42 , aktualizované: 27.06.2018 11:59
debata (1)

Včera sa na výstavbe 7,87 kilometra dlhého úseku uskutočnil kontrolný deň. Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) skonštatoval, že práce prebiehajú podľa plánu a diaľnica bude sprejazdnená o tri roky. „Som rád, že výstavba prešovského obchvatu ide podľa plánu. Záleží mi na tom, aby táto stavba nemala meškanie, lebo ide o dôležitú cestu pre miestnych obyvateľov a zároveň úsek našej najdôležitejšej diaľnice na Slovensku,“ povedal na kontrolnom dni šéf rezortu dopravy.

Tunel Prešov s dĺžkou 2,2 kilometra sa začne raziť v polovici júla. Aktuálne na diaľnici prebiehajú práce na násypoch a mostných objektoch. Čoskoro budú práce ukončené na prístupových cestách a archeologickom prieskume. Ukončené sú preložky inžinierskych sietí, demolácie objektov a zariadení, výrub stromov. Tunel sa začne raziť v smere od Košíc. Pripravuje sa aj razenie od západného portálu.

Keďže práce na úseku prebiehajú podľa plánu, diaľnica má byť hotová v júni 2021. Výstavbu realizuje združenie firiem Eurovia, Doprastav a Metrostav. Zmluvná cena na výstavbu úseku je 350 miliónov eur. Súčasťou projektu je výstavba dvoch diaľničných križovatiek. Štát výstavbu financuje z Operačného programu integrovaná infraštruktúra. Obchvat na diaľnici D1 vytvorí plynulé prepojenie Ivachnovej pri Ružomberku s Košicami. Tranzitnej dopravy idúcej na trase východ-západ umožní vyhnúť sa tretiemu najväčšiemu mestu na Slovensku. Prešov však stále čaká na výstavbu severného obchvatu na rýchlostnej ceste R4, ktorá odkloní aj dopravu na trase sever-juh.

Minister dopravy Érsek včera poklepal aj základný kameň výstavby križovatky ulíc Levočská a Obrancov mieru. Križovatka nachádzajúca sa v západnej časti mesta aktuálne znáša nápor vnútornej aj tranzitnej dopravy. Jej rekonštrukcia bude stáť 7 miliónov eur. Práce sú taktiež financované z eurofondov. Prví vodiči po nej prejdú koncom roka 2019. V rámci prác pribudne jeden nový pruh.

Rekonštrukčné práce prebiehajú na ďalších dvoch križovatkách v meste. Práce budú ukončené v tomto a v budúcom roku. Práce prebiehajú na Sídlisku Sekčov na križovatke ulíc Rusínska a arm. gen. Svobodu. Po ukončení prác pribudne na Rusínskej ulici druhý odbočovací pruh smerom doľava. Rovnako sa zmení svetelná križovatka ulíc Východná a Solivarská na kruhovú križovatku.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #Obchvat Prešova