Clá na autá by mohli stáť amerických spotrebiteľov 45 miliárd dolárov

Clo na dovoz osobných automobilov do Spojených štátov vo výške až 25 percent, ktorého zavedením hrozí administratíva prezidenta Donalda Trumpa, by mohlo stáť amerických spotrebiteľov 45 miliárd dolárov ročne. Uviedla to Aliancia automobilových výrobcov, ktorá zahŕňa napríklad automobilky General Motors, Toyota a Volkswagen.

27.06.2018 09:22
debata (4)

Nové clo by podľa aliancie zvýšilo ceny automobilov z dovozu v priemere o 5800 dolárov, napísala agentúra Reuters.

Americká vláda začala v máji na pokyn prezidenta Trumpa vyšetrovať vplyv dovozu automobilov na národnú bezpečnosť. To by mohlo viesť k zavedeniu podobných ciel, aké Washington v marci začal uplatňovať na dovoz ocele a hliníka. Trump pri májovom stretnutí so zástupcami automobiliek uviedol, že na niektoré autá plánuje uvaliť clo vo výške 20 až 25 percent.

Minulý týždeň americký prezident pohrozil Európskej únii dvadsaťpercentným clom na dovoz automobilov, ak EÚ čoskoro nezruší svoje ochranné opatrenia proti Spojeným štátom. V utorok na svojom twitterovom účte napísal, že americká vláda dokončuje štúdiu ohľadom ciel na dovoz áut z EÚ. Naznačil, že vláda v tomto smere v blízkom období podnikne nejaké kroky. Americký minister obchodu Wilbur Ross minulý týždeň uviedol, že vyšetrovanie vplyvu dovozu automobilov na národnú bezpečnosť by malo byť hotové koncom júla či v auguste.

Podpredseda Európskej komisie Jyrki Katainen cez víkend varoval, že EÚ na prípadné zvýšenie ciel na dovoz áut do USA odpovie vlastnými krokmi. EÚ už minulý týždeň začala uplatňovať clá vo výške 25 percent na dovoz niektorých tovarov zo Spojených štátov, napríklad motocyklov, džínsov alebo whisky. Reagovala tak na americké clá na dovoz ocele a hliníka.

Európska únia teraz na dovoz automobilov z USA uplatňuje desaťpercentné clo, zatiaľ čo dovoz do USA podlieha clu 2,5 percenta u osobných vozidiel a 25 percent u dodávkových a športovo-úžitkových automobilov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #obchodná vojna