Forint klesol na historické minimum, česká koruna je tiež slabšia

Kurz maďarského forintu dosiahol vo štvrtok historické dno, česká mena bola najslabšia od vlaňajšieho septembra. Pod tlakom je aj poľský zlotý.

28.06.2018 16:09
debata

Forint sa dostal historické minimum, keď v priebehu dopoludnia sa za jedno euro platilo viac než 328 forintov.

Ako uviedla agentúra Reuters, v dopoludňajších hodinách dosiahol kurz forintu historické minimum 328,4 HUF/EUR. Neskôr sa však čiastočne zotavil na 327,71 HUF/EUR. Od začiatku roka klesol kurz maďarskej meny oproti euru približne o 6 %. Dôvodom sú podľa ekonómov najmä nízke úrokové sadzby centrálnej banky. Tá uviedla, že na nízkej úrovni zostanú úrokové sadzby počas tohto aj budúceho roka.

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács však uviedol, že rekordne slabý kurz maďarskej meny nezodpovedá hospodárskemu vývoju. „Makroekonomické ukazovatele a výkon maďarskej ekonomiky nedávajú žiadnu príčinu na to, aby sa forint pohyboval na týchto úrovniach,“ vyhlásil Kovács. Dodal, že za poklesom forintu sú zrejme špekulatívne obchody.

Slabý forint je podľa agentúry DPA výhodný najmä pre maďarských exportérov, keďže zlacňuje ich produkty na medzinárodných trhoch. Podporu tak predstavuje aj pre maďarskú ekonomiku ako celok, keďže tá je do veľkej miery orientovaná na vývoz.

Maďarská vláda aj centrálna banka podľa Kovácsa vývoj na devízovom trhu sledujú.

Dolu vo štvrtok zamierila aj česká koruna, ktorá sa voči euru dostala na najslabšiu úroveň od vlaňajšieho septembra. Koruna oslabuje napriek tomu, že Česká národná banka v stredu zvýšila úrokové sadzby.

Meny pociťujú negatívnu náladu

Česká mena od rána oslabovala voči obom svetovým menám. K euru sa okolo poludnia obchodovala za 26,06 Kč/EUR, oproti stredajšiemu záveru teda oslabila o 19 halierov a bola na úrovni minulého septembra. Voči doláru klesla o 17 halierov na 22,48 Kč/USD, čo je kurz, za ktorý sa obchodovala naposledy vlani v júli. Vyplýva to z údajov na serveru Patria Online. Podľa analytikov je česká mena pod vplyvom svetových trhov, kde posilňuje dolár.

„Koruna je momentálne pod silným vplyvom negatívneho globálneho ekonomického sentimentu. Pod silným predajným tlakom sú aj ďalšie meny stredoeurópskeho regiónu, ako je maďarský forint či poľský zlotý,“ uviedol analytik Miroslav Novák. Podľa neho nemožno jednoznačne povedať, či ide o krátkodobý „výlet koruny“, či koruna nad 26 Kč/EUR zotrvá niekoľko týždňov.

„Nemožno úplne vylúčiť ani panický výpredaj koruny a jej oslabenie až smerom k intervenčnej hladine 27 Kč/EUR, ak si uvedomíme, že v korune je nainvestovaných kapitál špekulatívne-investičnej povahy ešte z čias pred ukončením intervenčného režimu,“ dodal. V niekoľkomesačnom výhľade ale očakáva opäť posilňovanie koruny smerom k 25 Kč/EUR.

Oslabenie koruny pred prázdninami možno podľa hlavného ekonóma Cyrrus Lukáša Kovanda vysvetliť predovšetkým nárastom nechuti k riziku na globálnych trhoch. Pre túto situáciu je podľa neho typické posilňovanie dolára. Investori nakupujú bezpečné dolárové aktíva, ako napríklad americké vládne dlhopisy, a rozvíjajúce sa trhy a ich meny počas nárastu nechuti k riziku strácajú. Okrem koruny preto oslabuje trebárs aj forint, poznamenal Kovanda. Tento efekt teraz prevážil nad prekvapivým zvýšením sadzieb ČNB. „Čoskoro sa teda dočkáme od ČNB ďalších slovných intervencií v prospech silnejšej koruny,“ myslí si Kovanda.

ČNB sa štandardne k aktuálnemu menovému kurzu nevyjadruje. Jednotliví členovia môžu, ale týždeň pred a týždeň po menovom zasadnutí musia dodržiavať embargo v prípade názorov na menovú politiku. Zasadnutie bankovej rady ČNB bolo v stredu, keď bankári jednomyseľne zvýšili úrokové sadzby.

debata chyba
Viac na túto tému: #euro #forint #česká koruna