V Žarnovici chcú Rakúšania vybudovať fabriku na hliníkové autodiely

V Žarnovici má vyrásť nový závod. Vybudovať ho za 11,5 milióna eur plánuje rakúska spoločnosť Neuman Aluminium.

29.06.2018 07:10
debata (6)

Vďaka tejto investícii by sa malo vytvoriť 215 nových pracovných miest. Ako informovalo Ministerstvo hospodárstva SR (MH), v novej fabrike plánuje firma vyrábať autodiely z hliníka, ako sú vodiace lišty pre strešné okná automobilov.

Investor už požiadal štát o poskytnutie investičných stimulov v celkovej hodnote 3,9 milióna eur. Väčšinu, zhruba 2,5 milióna eur, by mala spoločnosť Neuman Aluminium dostať vo forme úľavy na dani z príjmov. Zvyšok investičnej pomoci by mal byť vo forme príspevku na vytvorenie nového pracovného miesta. Na jedno pracovné miesto by mala firma od štátu zinkasovať 6 500 eur. „Vzhľadom na to, že intenzita pomoci pre investičný zámer nepresahuje maximálnu možnú intenzitu pomoci podľa nariadenia vlády, požadovaná výška investičnej pomoci je v súlade s nariadením vlády a zákonom o investičnej pomoci,“ uviedlo ministerstvo v návrhu na poskytnutie investičnej pomoci, ktorý je v súčasnosti v pripomienkovom konaní.

Spoločnosť Neuman Aluminium je súčasťou skupiny Neuman Aluminium Group, ktorá sa špecializuje na vývoj a výrobu hliníkových dielov v automobilovom, stavebnom, elektrotechnickom a v obalovom priemysle, ako aj v bezpečnostných technológiách. Skupina Neuman Aluminium Group, ktorá je riadená spoločnosťou Fried. v. Neuman GmbH, má výrobné prevádzky v Európe, v Severnej Amerike a v Ázii a zamestnáva viac ako 2 200 pracovníkov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Žarnovica